Ljubitelje stripa kod nas ce obradovati nova epizoda stripa Dilan Dog, pod nazivom "Mater Morbi", u izdanju "Veselog Cetvrtka". Pomenuta epizoda je podigla toliko prasine u maticnoj zemlji ovog stripa, Italiji, da je licno ministarka zdravlja morala da podigne svoj glas. 
Sture informacije koje su stizale do nas su nagovestavale da je razlog za to skakljiva tema ovog broja, eutanazija. Tema je, zapravo, MNOGO VISE od eutanazije, a svako ko je ikada iskusio boravak na odeljenju intenzivne nege zna koja je doza hrabrosti i genijalnosti bila potrebna da se obradi ovakvo poglavlje. 
Buka se digla i oko toga sto je (najzad, reci ce neko) promenjena uredjivacka politika (kao i urednik) koji se Dilanom bavio u izdavackoj kuci "Bonelli". Neinspirisani, sablonima ograniceni scenaristi (sa izuzetkom Paole Berbato) su "stancovali" epizode Dilana, politicki korektne, umereno nasilne, sa tacno odredjenom litrazom krvi dozvoljenom po epizodi. Retko ko se uhvatio u kostac sa zaista velikim, zivotnim temama, a o novom pristupu da i ne govorimo. 
Mater Morbi (Majka Bolesti) je pokazatelj u kom smeru je ovaj strip serijal mogao da se razvija, da nije gusen od strane onih koji su bili obavezni da rade na njegovom napretku. Prica tretira ljudsku borbu (odustajanje od iste?) kad se organizam nadje ugrozen bolescu, ali zalazi u nivoe koje je prosto nemoguce prepricati. Kao neko ko je lezao na odeljenju intenzivne nege, i (srecom) izborio se sa jednim vidom Mater Morbi, pouzdano znam koliko su scene u bolnici, predstavljene u ovom stripu, realne i uznemiravajuce. Doduse, ja nisam Dilan, pa Mater Morbi nikad nije preuzela onakav sadisticki seksi oblik. Jos od prvih brojeva ovog serijala, koje sam, opcinjen, citao kad sam imao 7-8 godina, nisam osetio ovakav iskorak iz ustaljene, sablonima poplocane strip ponude. 
Da li je pomenuta ministarka digla glas protiv ozbiljnosti teme, pristupa ili neceg drugog, ne zna se tacno. Autorima bi, po misljenju mnogih fanova, trebalo aplaudirati. I, kao sto napisah na FB stranici "Veselog Cetvrtka", za mene je upravo ponovo pocela 1988. godina!

Milan Katić