Ako ste čuli barem jedan od prethodnih Incognito albuma, tačno znate što dobijate i na ovom novom albumu. Od njihovog utemeljenog acid jazz zvuka i stila nema odstupanja niti milimetar. Ono što su uvjek radili, to je i na „Surreal“. Stvara se dojam da su negdje, tamo na početku karijere, snimili jedno pedeset albuma, i onda ih polako svakih par godina izbacuju. Generalno gledano, album kao cjelina je još jedan pristojan i uspješan proizvod iz Incognito familije. Sve je na mjestu, matematika štima, svi su protokoli ispoštovani, sve lijepo zvuči, objavljeni su spotovi koji pokazuju golobrade momke i oble ženske cice i guzice, izdavač zadovoljan, mainstream publika zadovoljna (koja, uzgred, ne osjeća razliku između glave kupusa i muzike) ... uglavnom, ta biznis strana je zadovoljena.

Međutim, i sva sreća da postoji ovo „međutim“, članovi Incognito su među najcjenjenijim i najpoznatijim instrumentalistima i kompozitorima današnjice, i kao po običaju, pripremili su veliko iznenađenje u obliku „The Less You Know“, „Goodby To Yesterday“, „Capricorn Sun“, „Don't Wanna Know“ i ogromne, neodoljive i nevjerovatne „Above The Night“ odpjevanu od strane Natalie Williams sa zavodničkim glasom koji obara i one sa srcem umotanim u trostrukom armiranom betonu (ne priznajem niti jednu drugu pjevačicu za izvođenje ove pjesme koja joj je legla kao svilena rukavica). Samo ovih pet pjesama, zgodno grupisanih na početku albuma, su dovoljni da zaboravite sve one gluposti koje su usko vezane za show bissines (cice i guzice isključene). Ima stvarno mnogo bendova sličnog usmjerenja, svi se međusobno utrkuju, nastoje da jedan drugoga nadmaše, a Incognito, stvara se osjećaj, iz rukava jednostavno istresu ovakve hitove. Ovakve pjesme se ne stvaraju kalkulacijama, planiranjem ili sklapanjem djelić po djelić. Ove pjesme nisu slagalice, već su proizvod duše, ljudi koji uživaju stvarajući i svirajući.

Ostatak albuma je sasvim korektan i prijatan, ali nema više ovako markantnih pjesama. Neko će to protumačiti kao ispunjavanje albuma između hitova (tzv. „fillers“), nekome će se svidjeti i ove pjesme i uživati u albumu u cjelini ... Kako god posmatrali, „Surreal“ je ponovo pun pogodak i pod hitno ih treba gledati na sceni.

Nikola Franquelli