Budimo iskreni - svi smo zbog njih zeleli da postanemo gitaristi ili pevaci poznaih bendova. One su pozeljne, one su dostupne, one bi sve uradile zbog vas. One su grupi devojke.

Sam naziv "grupie" asocira na devojku koja prati svoj omiljeni bend, ne odbijajuci nijedan zahtev koji joj clanovi benda postave. Pojavile su se sezdesetih godina proslog veka, kao deo svojevrsnog dekora koji je pratio The Rolling Stones, The Doors, Led Zeppelin... Neke od njih su svoja iskustva iz bekstejdza pretocile u bestselere, u kasnijim dekadama kad ih je lepota napustila, kao i clanovi voljenog benda, a cene botoksa znacajno skocile. 
Led Zeppelin sa grupi devojkama 1975.
Jedna od najpoznatijih je, svakako, bila Bebe Buel. Cuvena po svojim vezama sa Rodom Stewartom, Elvisom Kostelom, Stevenom Tylerom, Jimmy Pageom i svima ostalima cije je ime nesto znacilo u rok muzici u tom momentu. Nakon strasne, burne i kratke veze sa pevacem Aerosmitha, zatrudnela je i donela na svet sada svetski poznatu holivudsku glumicu Liv Tyler. Medjutim, Steven u tom momentu nije bio bas najbolje resenje za oca, pa je mama lagala svoju kcer da joj je otac, zapravo, Tod Rundgren. I taj je bio neki roker. Liv je tek godinama kasnije, na nekoj reviji, srela Stevena i pitala majku da li je ON zapravo njen otac, jer je uvidela slicnost izmedju njih dvoje. Navodno, slicnost je bila u nogama! 

Najpoznatija (mada ne i najomiljenija) je, mozda, bila Nancy Sturdgeon, pokojna devojka takodje pocivseg Sida Visciousa ("Sex Pistols"). Pre veze sa ovim pankerom, posluzila je za razonodu celom bendu Aerosmith, koji su cak dosli na zanimljivu, ali kazne zatvora vrednu ideju da je zapale i bace kroz prozor hotelske sobe.(!) Neki bi se pankeri slozili da bi to bila ideja vredna razmatranja, ali to zapravo govori o niskom nivou samopostovanja kod devojaka te vrste. O onom, po zlu cuvenom, incidentu sa ribom sabljarkom, grupi devojkom i bendom Led Zeppelin izlisno je i trositi reci. Grupi devojke to ne rade za novac, ne rade za slavu, vec iz obozavanja muzicara koje se granici sa idolopoklonstvom. U najboljem slucaju, pohvalice se prijateljicama da su bile sa Robertom Plantom posle svirke, cak i ako su samo popili pice zajedno a on sve vreme pricao o Wolverhamptonu, svom omiljenom fudbalskom klubu, ili koliko ga nervira Pageova opsesija kroulijanstvom. 

E, sad, postavlja se pitanje da li poznate devojke koje prate odredjene clanove popularnih bendova nuzno ulaze u opis grupi devojaka? Jedna Heather Locklear, u vezi sa Ritchie Samborom ("Bon Jovi") ili Jena Jameson ili Pamela Anderson ( u vezi sa Tommy Lee-jem, "Motley Crue"), sustinski ne pripadaju ovoj grupi, jer su popularnost stekle i pre svojih veza sa ovim muzicarima. Danas se ovaj izraz retko koristi. Pevac benda "Scorpions" tvrdi da su grupi devojke relikt sezdesetih i sedamdesetih, barem onakve grupi devojke kakve su bile (i ostale) u glavama svih nas koji nikad nismo stupili na scenu, znajuci da nas one cekaju u bekstejdzu kad se svetla ugase. 

Milan Katić