Tekst koji sledi sadrži spojlere, citajte ako ste gledali filmove Skayfall i zadnju Betmen triologiju (The Dark Knight) ako ne, upozoreni ste..

Dok sam gledao zadnji deo sage o Bondu pomislio sam na trenutak: cekaj pa ja sam ovo vec negde video, da, u zadnjem Betmenu! I onda su samo krenule da se redjaju paralele izmedju ova dva filma.
Pozajmljivanja ima na razlicitim nivoima, od struktuiranja likova, njihovih odnosa, pa do strukture samog filma. Naravno, postoje i  kontra pozajmljivanja od strane Betmena kao sto je Morgan Frimen ocigledna zamena za Bondovog Q-a koji pravi ubojite spravice. S' tim da Bond u novom filmu ima jadne gadžete, naspram kojih je i švajcarski nož maštovit, što je prava šteta - ti momenti su bili dobar izvor zabavnih situacija.

Na pocetku filma Bonda zaticemo izmozdenog, upravo vaskrslog iz sigurne smrti od pre špice, pokušava da se vreti u sedlo, i pada na svim testovima, dok se Brus Vejn na pocetku ubogaljen, pomaže stapom tumarajuci po imanju samo senka nekadasnjeg sebe. Vejn se skriva od javnog života buržoaskih provoda, Bond se skriva od akcije navodno mrtav .

Negativci u oba filma imaju anarhisticku agendu, više se svete sistemu cije su žrtve, nego što pokušavaju da postanu vladari sveta ili da iza njihovog master plana stoji finansijska dobit. 
U zadnjem Betmenu Bejn uzima grad za taoca aktivirajuci nuklearku u centru i dok je detonator kod nekog od gradjana "predajuci" moc nazad narodu, bukvalno osudujuci na hod po tankom ledu korumpirane (i nekorumpirane ) gradske zvanicnike. 
Bondov negativac koga tumaci Bardem bivši agent koga je šefica britanske špijunske službe ostavila na milost i nemilost neprijatelju, putem svojih opasnih hakerskih sposobnosti diže u vazduh špijunski  generalštab u centru grada, kasnije serijom bombi i oružanih akcija napada parlament, ne štedeci sebe u pokušaju da sprovede plan i da se osveti (mahom Bondovi negativci sede zavaljeni u fotelju i ceskaju macku, sa planom da zagospodare svetom).
I Bejn i Bardem su prethodno trenirani i bili clanovi iste organizacije kao junak.
Bondov negativac pozajmljuje dosta od Džokera time što je totani haoticni davolski psiho, na stranu gej nota koja je tu cisto da slicnost ne bi bila suviše ocigledna. Fizicke deformacije lica koje Bardem skriva protezom - Džoker ima ožiljke na obrazima u obliku osmeha (ruku na srce negativci u oba serijala imaju unakažena lica). Jedan od onih strastvenih negativaca koji vole svoj posao. Alfredova recenica "Neki ljudi su rodeni da gledaju svet kako gori", može da se primeni i za Bardemovog lika podjednako kao i za Džokera .

I Bardem i Džoker se prerušavaju u policajce kako bi pobegli,obojica dozvoljavaju da budu uhvaceni kao deo svog plana.
Džoker pokušava da ubedi Betmena da mu se pridruži - Bardem isto pokušava sa Bondom.
Džoker kaže Betmenu da ce ga izdati grad koji štiti - Bardem kaže Bondu da ce ga M (šefica) izdati .

U drugom delu filma Bond beži u svoju rodnu Škotsku, gda uspeva samo magla kamen i mahovina, na imanje svojih roditelja i tu se dešava najcudnija stvar. Da bi se Bond prikazao ljudskije trudi se ceo film pokazujuci i njegovu ranjvost na pocetku i to da je daleko od pune forme, što nije loša stvar, ali sad dobija pozadinsku pricu  da je siroce, da su mu roditelji stradali u alpinistickoj nesreci, manje dramaticno ali skoro identicno  Betmenu.

Skyfall - ranc Bondovih slici imanju Vejnovih, cak ima i pecinu ispod (paralela sa Betpecinom) u koju se Bond provodi dva dana pošto sazna za tragediju  koja je zadesila njegove roditelje, Vejn pada u pecinu sa slepim miševima kao decak što ostavlja trag na njegovoj psihi. Imanje Skyfall tokom borbene scene nestaje u plamenu kao i imanje Vejnovih.

Kraj fima, Bond stoji iznad krovova voljenog mu Londona - jedna od zaštitnih stvari silueta Bemen sa plaštom iznad Gothama. Zadnja scena u filmu razotkrivanje imena agentice koja saraduje sa Bondom kao mis Moneypenny - Policajac koji pomaže Betmenu, na kraju saznajemo da mu je srednje ime Robin .

Po recima Bondovog tvorca: Prvi put je dešavanje, drugi put slucajnost, treci put neprijateljska akcija.

Ian Fleming
“Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action.”

Miloš Milovanović