Dugo vremena sam se kanio i razvlačio svoj put ka Mračnoj kuli. Kingov magnum opus objavljivan od 1982. do 2004. godine, sa osmom knjigom serijala, novelom "The Wind Through The Keyhole" objavljenom 2012. godine, hvaljen je od mnogih i zaista sadrži dosta meni privlačnih elemenata kakvi su fantazijski svijetovi, horror i western, ali eto... trebalo je jako dugo vremena da počnem sa čitanjem.
I kada sam napokon započeo svoje putovanje prema Mračnoj kuli, nisam ga započeo čitanjem, već slušanjem. U nedostatku vremena i novca da nabavim sve knjige serijala, domogao sam se prve audio knjige iz serijala koja se udobno smjestila na mom iPodu. Slušanje je otpočelo...
Napomenut ću da mi ovo nije prvi susret sa audio knjigama i da i dalje ostajem vjeran ideji čitanja, a ne slušanja knjige, ali susret sa "Revolverašem" i naratorom Georgeom Guidallom je zaista bilo zadovoljstvo. Kada čitamo knjigu, stremimo ka tome da je čitamo u izvornom jeziku na kojem je napisana ili sa što boljim prijevodom. Kada slušamo knjigu veoma često se zna desiti da se pogubimo ili da nam slušanje bude dosadnije od čitanja. Činjenica je da dva veoma važna faktora utječu na to da li ćemo knjigu odslušati do kraja, a to je narator koji mora unijeti detalj karakterizacije likova svojim glasom, te audio dizajn koji je zaista nauka sama za sebe. George Guidall je jedan od najboljih naratora današnjice, sa više od devet stotina  pročitanih knjiga i to unabridged verzija (kada tražite i kupujete audio knjige, obratite pažnju: abridged books su knjige skraćene za slušanje, dok su unabridged books potpune knjige - sve što čujete je sadržano i u štampanoj verziji, bez izbacivanja sadržaja kojeg neki fićfirić od urednika smatra bespotrebnim). 
"Mračna Kula I: Revolveraš"  je uvod u priču o posljednjem revolverašu Rolandu Deschainu koji je u misiji svog života: pronaći Mračnu kulu. U ovoj knjizi opisuje se njegov prolazak kroz veliku pustinju i potraga za Čovjekom u crnom, osobom koja mu može dati odgovore o Mračnoj kuli. Na putu sreće dječaka Jakea Chambersa koji mu se pridruži na putovanju.
Prva polovica "Revolveraša" je možda i najveća prepreka na kojoj se ljudi lome - neki nastave dalje i pročitaju cijeli serijal, a neki stanu baš na toj polovici. Ovo ne govorim iz perspektive formata knjige, već radnje: prva polovica je SMRTNO DOSADNA. Kad napišem SMRTNO, zaista to i mislim. Tek kasnije, Kingovo nemilosrdno opisivanje i pripovijedanje počinje poprimati smisao, te vas nenadano uvuče u (jedan od) svijet Rolanda Deschaina. King ne samo što je stvorio sasvim novi svijet koji je na granici ludila sa elementima iz fantazije, horrora i westerna, taj svijet prožima sa našim postojećim; priča o paralelnim dimenzijama poprima savršen smisao kako se krećemo ka Mračnoj kuli. Atmosfera knjige je zakleti western, naprosto osjećate okus viskija i prašine na usnama, udišete dim Rolandovih smotanih cigara, osjećate njegovu žeđ dok hoda pustinjom kojoj nema kraja. Ne znam koliko veze sa atmosferom ima Guidall i njegova naracija, ali je on zaista stvorio fantastičnu karakterizaciju likova, a Rolandu Deschainu, pogotovo njemu, udahnuo je potpuno novi život svojom naracijom.
Da vam preporučim audio ili štampanu verziju knjige, niti želim, niti mogu, na kraju krajeva nije važan format nego sadržaj. Ako uspijete preživjeti prvu polovicu knjige, upast ćete u svijet gdje se kauboji susreću sa mutantima, gdje sviraju Beatlesi, a vrane pričaju, gdje se metafizika i metafora tuku sa racionalnim i konkretnim. "Mračna Kula I: Revolveraš" je uvod u, vjerujem, fantastičnu priču koja se nastavlja u drugoj knjizi serijala... a ako je čitao George Guillard, meni još i bolje, zvuk je sve!
Arnel Šaran Šarić