Van Halen, jedan od najpopularnijih i najcenjenijih američkih bendova. Ovaj bend je osnovan 1972. godine u Pasedeni, Kalifornija. Da, da, oni su očevi modernog rocka koji su svoje najslavnije dane doživeli ’80tih godina prošlog veka. Oni ne samo da traju godinama, već decenijama, imaju preko 80 miliona prodatih albuma širom sveta i dobitnici su raznih nagrada i priznanja, a takođe se nalaze u Rock n Roll Hall Of Fame. Grupu su osnovala dva brata, Edi i Aleks Van Helen. Edi je gitarista, a Aleks sedi iza bubnjeva. Prethodno su se zvali "Mammoth", ali to ime je već bilo zauzeto pa su možda po malo narcisoidna braća za ime benda dali svoje prezime.

Zanimljivo je da ih je ’76. godine „otkrio“ Gene Simmons iz grupe KISS. Primetio ih je na jednom nastupu i ponudio se da im omogući snimanje dema. Saradnja nije dugo trajala i ’77. godine ih prepušta Tedu Templemanou koji će postati njihov producent.

Za ovaj članak sam dosta istraživala i namučila se jer je jako teško doći do informacije ko je dizajnirao VH logo! Čak ni neki od najvernijih fanova benda ne znaju ko je osmislio znak njihovog omiljenog benda, što je pomalo čudno priznaćete?!  Tako da se na mnogim forumima i fan stranicama polemiše o tome ko je misteriozna ličnost zaslužena za VH identitet. Pa su između ostalog za tvorce ovog loga spominjani David Bhang, Alex Van Halen, Ira Feinburg, Adrian Reynard. I posle mnogo sati čeprkanja po internetu, dolazim do saznanja da je ovaj tako misteriozni logo dizajnirao David Bhang 1978. godine za potrebe njihovog debi albuma! David je dizajner i art direktor benda, čovek koji je u to vreme bio zaslužen za njihov vizuelni identitet.

Ovaj bend je poznat i po čestim promenama vokala. Prva smena era  desila se 1985. godine kada je Sammy Hagar zauzeo mesto David Li Rotha kao vokala benda i tada je redizajniran njihov originalni logo. Linije krila koja izlaze iz inicijala benda su razvučene u prsten. Takođe orginalna verzija ovog loga se našla na samo dva omota?!
Ne znam zbog čega, jer je po meni taj njihov logo zaista sjajan. Čist grafički pristup, sa lepo uklopljenim inicijalima, čistih linija i uglova. Odaje utisak moći i neke divlje elegancije, dok linije u formi krila samo doprinose utisku čvrstoće, ali i neke uzvišenosti. Font je tipično ne-serijski, a slova „V“ i „H“ su postavljena u dijagonalnom smeru formirajući obrnuti trougao. „Metalna glazura“ kojom je popunjen (obojen) logo mu daje hladan, ali „živ“ izgled zbog odsjaja, skoro da izgleda kao da se kreće u prostoru. Mada, moram da priznam da su „krila“ previše čest motiv, nešto što je toliko puta već viđeno da gubi smisao. I pored toga celokupna kompozicija odiše jedinstvenošću i jednostavnošću, kada pogledate u taj logo vidite jedni skladnu celinu kojoj ne treba ništa manje, a ni ništa više. Ne mogu da kažem koja varijanta VH znaka je bolja, jer mi se i ring verzija sviđa i već zamišljam takav prsten na ruci. Takođe postoji i teorija da je logo redizajniran u formi prstena nastao zbog toga što su u to vreme svi članovi benda bili oženjeni !?! Nekako, možda ta ring verzija zaokružuje celu priču i zatvara krug i umesto odlepršaćemo govori: „Ne, ipak ćemo ostati“.

Ivana Pavlović