Prvo veče Nisomnie održano je u rovovima Tvrđave, sa jako slabom posećenošću. Raznovrsnost muzike je bila očigledna, tako da je ovogodišnji program bio za svačiji ukus.
Nisomniu je otvorila Niška grupa Nahty. Ovom alternativnom rok bendu je drugi put na festivalu. Nastupili su pred nekolicinom ljudi, jer je u početku odziv bio jako slab. Uglavnom su svirali svoje pesme sa novog albuma ''Silence In Your Mouth'' izbačenog u decembru prošle godine.
Robert Tilly and Panorama izašli su drugi po redu. Definitivno nešto drugačije. Robert Tilly je fantastičan na klavijaturi, a mešenje sa usnom harmonikom je bila dobitna kombinacija za stvaranje opuštene atmosfere. Robert Tilly je jedna prava umetnička duša. Pored toga što peva i svira pet instumenata, bavi se poezijom, slikarstvom i publicistikom vezanom za muziku. Niška break dance grupa USB, je svojom tačkom najavila sledećeg gosta. Kada i počinje masovno dolaženje.
Vudu Popaj iz Zemuna. Reper poreklom iz Niša, veliki ljubitelj Radničkog, što je i dokazao noseći majicu istoimenog kluba, tokom nastupa. Uvek originalan i u svom stilu. Može se reći da je jedan od glavnih likova cele Nisomnie. Pesme ''Nije ti fazon'' i ''Karantin'' su bili hitovi večeri.
Magnifico poznat svima nama. Fantastičan preformans. Eksperimenisanje u muzici kod ovog izvođača je očigledna. Mešavina regge zvuka, balkanskog, evropskog, od svega po malo, zagrejala je publiku. U toku njegovog nastupa rovovi su se napunili, samim tim je publika bila energičnija, kao i njegove izvedbe. Oduševljenje publike je bilo očigledno, kako zbog njegovog isvođenja, tako i zbog stajlinga. Na insistiranje publike vratili su se kako bi izveli svoju numeru iz filma ''Montevideo''.
Definitivno zvezde večeri Sve Barabe (Ajs Nigrutin, Mikri, Bvana, Timbe i Eufrat). Ljudi su uglavnom dolazili kako bi propratili njihovu izvedbu. Verovatno jedni od najzanimljivijih izvođača publici. U glas su repovali sa njima skoro svi iz publike, tako da pokazalo zbog koga je većina prisustvovala Nisomniji. Uglavnom su izvodili svoje nove stvarčice, kako bi ih ispromovisali na najbolji mogući način.

U sklopu Nisomnie druge večeri je održan Čupin memorijal, na kome je bilo takmičenje mladih bendova. Četiri benda su izvodili po nekoliko svojih numera.
Prvi je nastupio United Kingdom of Tzarina. Bend iz Soko Banje čiji je žanr alternarivni rok.
Vidon je bend iz Niša koji svira power metal. Mladi momci kojima je ovo bio prvi nastup na nekom festivalu. Falila im je energičnost tokom svirke.
Suffering's The Price, prošlogodišnji pobednik je takođe nastupio. Prvi put za vreme druge večeri publika počinje da reaguje na zvukove muzike. Odličan nastup. Fantastična energija i povezanost među muzičarima na bini. Opradvali svoju pobedu.
Nakon njih na binu izlazi Foreplay. Bend je nastao marta 2010. godine. Njihov žanr se bavire na mešavini rock-a, grung-a, rep-a. rade uglavnom na autorskoj muzici.
Loading je bio zadnji takmičarski bend. Odličan nastup. Ogromna energija tokom sviranja, koja se prenosila na publiku tokom nastupa. Njihov Warfare Metal izazvao je opšte ludilo, pogotovo tokom izvođenja pesme ''Hram za sram''.
Pobednik na Čupinom memorijalu ove godine je bend United kingdom of Tzarina. Prilikom uručenja nagrade vokal grupe je izjavio: ''Jako sam uzbuđen. Ja sam vaga. Hvala ''.
Zoster iz Mostara je svojim spojem reggea, afra, klasičnog roka, kantrija i bluza funkcionisao odlično. Oni su jednostavno skup odličnih muzičara i jako šarmantnog vokala.
Najviše se očekivao nastup grupe Ritam Nereda. S'obzirom na to da neko vreme nisu nastupali u Nišu, publika je bila energičnija. Za kraj dobra atmosfera. Tvrđavom su odjekivali zvuci njihovih pesama.

Cela Nisomnia je bila slabo posećena. Da li zbog cene karata ili zbog programa. Sa takvim programom i takvom organizacijom, ovakav festival bi treba biti besplatan.

Anđela Jovanović