Bend DBAU je nastao pred 1.maj 2002 god. Nakon nekoliko proba udbaši se prijavljuju na tradicionalni koncert za 1. maj na Mrakovici,Kozara. Muzika sa kojom se DBAU predstavio bila je sasvim drugačija od onog na što je prijedorska publika navikla da čuje (neko ju je nazvao LIVE DANCE što je i najblize opisu , a njihov drugar je nazvao DANCE CORE, ali se i dalje u opisu benda spominju razni stilovi).
Postavu su sačinjavali: Simke-gitara/glas, Dino - gitara , Đomla - bas , Špele - bubnjevi. DBAU nastavlja sa radom i u zimu 2003. u MANIFEST studiju snimaju prvi materijal pod nazivom ‘DBAUSHTEL’ . Članovi benda su se zbog slabe finansijske situacije našli u ulozi snimatelja i producenata. Album dobija odlične kritike te krajem juna 2004. kreću na turneju pod nazivom WIRED MOBILE FEST po sljedećim gradovima: Kruševo, Tuzla, Subotica, Ruma, Novi Sad (EXIT 04). Nakon nastupa u Sarajevu dolazi do promjene bubnjara, Špele napusta bend, a na njegovo mjesto dolazi Pero s kojim prvi nastup imaju u maju 2005. u klubu MAGIC u Prijedoru. 

Početkom jula 2005. god. sviraju na turneji EXPRESS TOUR u organizaciji WIREDa. Turneja je obuhvatala sljedeće gradove: Prijedor, Banja Luka, Sombor, Čoka, Novi Sad (EXIT FEST 05). Redaju se nastupi Banja Luka, Brčko, Sombor, Jelah (RASTOK FEST), Novi Sad, Sarajevo, Tuzla... U aprilu 2006. sa dva sjajna benda Antenat (HR) i Red Five Point Star (SLO) kojima se kasnije priključuje i Mach Shau (ITA) , polaze na turneju po Francuskoj, Italiji , Sloveniji i Hrvatskoj (u organizaciji TRASHITRASHO-Pariz i UNS GETO-Banja Luka).

Tour pod nazivom Exchange Tour 2-European bands travelling across Europe je posjetio sljedeće gradove : Marseille, Toulouse, Paris, Milano (BLOOM CLUB), Castelfranco, Ljubljana (METELKOVA-GALA HALA), Zagreb (KSET). ‘Dagoja bus culture’ je kompilacija i dvd koja izlazi nakon turneje na kojoj DBAU učestvuje sa tri pjesme snimljene sa gostima iz Francuske. Koncertno su aktivni, a izdvajaju se nastupi na EXIT-u 06 Novi Sad, NEO-FEST-u 06-Banja Luka, Q3 festival-Sombor , Trenchtown fest-Subotica ,KOCKA Split , Q4 festival-Sombor, Feedback-Niš , UNDERGROUND-Tuzla , ROUTE 66-Novi Sad, Kino Bosna - Sarajevo, vrlodobarfestival VDF-Sarajevo, Proslava 25. god od ZOI Zetra-Sarajevo,Željezničar -Zagreb,Sarajevo Film Festival...
DBAU se pojavljuje na kompliaciji ‘Diskobajagi’ na kojoj je DJ Branski radio remixe bosanskim bendovima. Krajem 2009. godine izašao je je album ‘MAŠINA’ za sarajevsku fondaciju EKIPA i snimljeni su spotovi za singlove ‘Moj prostor’ i ‘Punkboy’ koji se pored bosanskih medija emituju i na MTV Adria. DBAU je 2010.godine bio u konkurenciji za Rock&all album godine za nagradu INDEXI.