Godina izlaska: 1984
Režija: Joseph Zito
Scenario: Steve Bing/James Bruner
Glumci: Chuck Norris, M. Emmet Walsh, David Tress, Lenore Kasdorf..

SPOILER
Rat nije završen dok se svaki čovjek ne vrati kući!
Pukovnik Breddock je jedini čovjek koji je uspio pobjeći iz vijetnamskog logora, gdje su ga mučili dok je bio zarobljenik. Godinu dana poslje, rat je zavrsen, sporazum o miru potpisan, i svi su sretni. Ali, ne i Breddock. On zna, da duboko u šumama Vietnama, i dalje se kriju koncentracioni logori gdje drze zarobljene Amerikance, ali mu niko ne vjeruje. Ne mogavši se pomiriti s tim da je on na slobodi dok njegovi drugovi umiru u najstrašnijim patnjama, pukovnik se vraća u pakao vijetnamske dzungle.

RECENZIJA
Chuck 'madafakin' Norris!! Uz njegovo ime je naravno zagarantirana zabava na stotu potenciju. U jednom od njegovih najboljih filmova, naš omiljeni fajter odlazi u šume Vijetnama, kad već niko drugi neće, da spasi američke borce, koji su poslje završetka rata ostali zarobljeni u logorima pod kontrolom zle komunističke Partije. Naravno, na svom putu će ubiti, srušiti i zapaliti sve ono što iole izgleda neprijateljski raspoloženo. Kao i uvijek, Chuck je nepobjediv, sam mitraljezom obara tri kamiona puna vojnika, ulazi u logor ( takodjer sam ) koji će se poslje par minuta naći čitav u plamenu.. Zar smo šta drugo očekivali? I zar bi šta drugo željeli?

Inače, Cannon Films je kompanija koja se specijalizovala u štampanju 'politički angažiranih' filmova izraslih na režimu Reaganove ere, anti-komunizma i rasprava o kontroli oružja. Mnogi filmovi koji su pod okriljem te kuće izašli su bili desno orijentisani, od blago patriotskih pa sve do ultra-desničarskog divljanja na ekranu. Mnogi muslimani su optuživali ovu kompaniju za širenje ksenofobije. Chuck Norris, kung fu majstor i okorijeli republikanac je bio, zajedno sa Charles Bronsonom i drugima, jedna od ikona te kompanije. Na stranu politika, ipak moram reći da, da nije bilo ovih filmova, moje djetinjstvo ( a i mnogih drugih ) sigurno ne bi bilo isto.

Gogi the Bastard