„Helvetios“ je najbolji primjer koliko vješti producent može da svojim znanjem, ušima i prstima, pozitivno da doprinese jednom albumu. Tačno se primjećuju tri cjeline, i to klasična rock instrumentalna postava (gitara, bas i bubanj), drugi instrumenti (flauta, tambure ...), i vokal. Lijepo se primjećuje razgraničenje između cjelina, a opet sve zvuči kao jedno. Za razliku od uobičajene forme, ovdje klasična rock instrumentalna postava je isključivo ritam sekcija i podržava cijelu atmosferu albuma ispunjujući audio prostor.

Glavnu priču drže svi ostali, mahom ono što bi se reklo, narodni instrumenti, i slobodno se može reći da su Eluveitie ovim albumom napravili jedan odličan posao i vrlo originalan. Ovo je folk metal album, ovo jeste u osnovi narodna skandinavska muzika obogaćena drugim instrumentima, jakom metal sekcijom i kudikamo drugačijim vokalima koji samo dodaju kompletnoj atmosferi. Skinite gitare i bubanj, ublažite vokal, i eto vam dugokose nordiske pevaljke. Sa druge strane, „Helvetios“ je najmelodičniji Eluveitie album, najslušljiviji, a da bend nije žrtvovao na kvalitetu ili pravio kompromise i malo mješao i pop, kao što je bio slučaj na par pjesama na prethodnim albumima (nije ni to bilo loše, ali je ovako poštenije).

„Helvetios“ je putovanje u muzičkom i liričkom smislu, i čvrst je gdje treba biti čvrst, a blage ruke tamo gdje se može opustiti. Zaista interesantan album, ali na koji treba malo sviknuti i ući u suštinu bez obzira koliko to blizu ili isto zvučalo kao prethodnici. Razlika je tu, opipljiva je iako dobro pokrivena, i treba je isčačkati, a pruža veliko zadovoljstvo, što je i poenta.
Nikola Franquelli