U eri kada je filmska umetnost dostigla, reklo bi se, svoj zenit a specijalni efekti prevazišli srž glumačke profesije i umnogome popravili kvalitet dela današnje filmske produkcije, pojava ostvarenja "The artist" podsetila nas je na neka bolja vremena kada je postojala svest o filmu kao sintezi mnogih i neodvojivih grana umetnosti koje su zajedno gradile doživljaj jednog filma.
Muzika kao indikator i pokazatelj određenih psiholoških stanja i ličnih drama likova ali i drama situacije, u novije vreme biva zapostavljena ili pak iskomercijalizovana tvorevina koja se odvaja od filma i živi svoj zaseban život. Međutim,u vreme gluvonemih filmova na čijoj ideji je baziran i "The artist", gluma u smislu umeća i veštine prezentovanja osećanja i kreiranja situacione komike bila je ključna karika za opstanak kao i uspeh jednog filmskog poduhvata. Lišeno navodno "stilske" a zapravo sirove erotike upakovane u intimne scene koje gledaocima odvlače pažnju sa suštine dela, zlatno doba gluvonemih filmova dokazuje da se lepota i čar istinske erotičnosti krije u nagoveštaju iste putem praiskonskih ljudskih gestova – pogleda, osmeha i svih neizgovorenih a iskrenih pokazatelja privlačnosti i ljubavi.
Veliki šarmer i arhetip zavodnika, Jean Dujardin tumači lik Džordža Valentina,zvezde gluvonemih filmova čiji bajkovit i lagodan život biva podvrgnut testu vremena, tolerancije i istrajnosti. Kada pod pritiskom nadolazećih, novih tehnologija poput zvučnog filma njegova karijera biva na zalasku,ime zaboravljeno a brak rasturen, Džordž odlučuje da snagom svoje sujete i ponosa dokaže teoriju da mladi ne zamenjuju stare i da njegovo vreme na filmskom platnu još uvek nije prošlo. Međutim, publika ga demantuje i svojom sopstvenom krivicom, on biva odbačen i zaboravljen .. Osim od strane vesele i koketne devojke Pepi Miler, jedne od njegovih najvatrenijih obožavateljki koju će upoznati sasvim slučajno a čiji će uticaj u njegovom životu biti veliki i nemerljiv. Sa snom da postane glumica, Pepi Miler čiji lik tumači Berenice Bejo, zakucaće na vrata Kinograf studija i svojim talentom i spremnošću da se prilagodi dolasku novih tehnologija, dostićiće status zvezde, iste one koju je nekad zauzimao Džordž Valentin. U procepu dolazećih i odlazećih, ovo dvoje glumaca različitih filmskih generacija bivaju privučeni međusobnom strašću ali bez mogućnosti da svoju ljubav u stvarnosti i realizuju. Život ih odvlači na suprotne strane i dok njena karijera cveta i slava biva u usponu, on na krhotinama svog pređašnjeg života skuplja ostatak ličnog dostojanstva prodajom svojih uspomena, otpuštanjem vernog sluge kog nije u mogućnosti više da isplaćuje i na kraju – prvo nesvesnim a potom smislenim, pokušajem samoubistva. I iz te teške drame opet ga spašava istrajna privrženost Pepe Miler čija ljubav mu donosi i nov početak, novu karijeru i novu,obećavajuću budućnost…
Smeštena u vremenski okvir od 1927-1932.godine, ova divna priča podseća nas na vrednost neprolaznih životnih darova poput prijateljstva, poštovanja i ljubavi. Ali i časti,iskrenosti i poštenja. Svih zaboravljenih i današnjom kategorizacijom – potcenjenih dragocenosti.
Budite artist svoga života.
Ali poučeni iskustvom i istinom – igrajte pametno.

Iva Pavlović