Godina izlaska: 1972
Režija: Werner Herzog
Scenario: Werner Herzog
Glumci: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, Ruy Guerra...

RECENZIJA
Werner Herzog je imao niz filmova unutar novog njemačkog vala filmova, najpoznatije su njegove epske pustolovine u kojima igra njegov manijakalni mučitelj, impulzivni Klaus Kinski. Aguirre je inače Herzogov prvi film u medjunarodnoj distribuciji i navodno je pripovjedan po dnevniku španjolskog Fratra Gaspara de Caravala. Priča koja, kao i ostali radovi pokazuje Hercegovu sklonost prema alegoriji, crnom humoru i groteski, isto tako i zainteresovanost za otudjenost, društveni raspad.

SPOILER
'Ja sam veliki izdajica. Ja sam gnjev božji'.
Don Lupe de Aguirre ( Kinski ), Pizzarrov konkvistador koji pustoši Južnu Ameriku tokom 16. st. Nakon što su na koljena pale )Inke, Pizzarrovi vojnici ne posustaju u svojim ciljevima motivisani glađu za osvajanjem i zlatom. Međutim, ono što je bilo planirano kao jednosedmična skupljačka i izviđačka ekspedicija ubrzo postaje put u propast. Već s početka primjetna tenzija između Aguirrea i njegovog zapovjednika prerasta u pobunu koja za rezultat ima vješanje zapovjednika, vojnike i robove ubijaju indijanci, očaj i glad. Tako da očajničko putovanje prerasta u samoubilačku potragu za moći, odnosno Aguirreovom sve većom opsesijom za pronalaskom mitskog grada od zlata, El Dorada.

Da snimanje na zabačenim lokacijama u Peruu ne bude jedini problem pobrinuo se Klaus Kinski. Brojni incidenti na setu poput Herzegovih prijetnji Kinskom da će ga ubiti ukoliko napusti snimanje su imali uticaj na usijani intenzitet filma. Tragična neizbježnost najbolje je prikazana kroz ženu ubijenog zapovjednika koja pažljivo obučena u svoju ( neuvjerljivo čistu ) najbolju haljinu, odlazi u džunglu. Na kraju ludi Aguirre vlada splavom posutim leševima po kojima vrve majmuni. Fascinantna harizma Kinskog dominira filmom, ali Herzegova beskompromisna vizija i kontrola održavaju ga na tom halucinantnom, hipnotičkom kursu plovidbe.
Šime