Zvuk Avatara i njegove komercijalne pretenzije su u ekstremnom raskoraku sa nedostatkom interesovanja za ovaj bend na globalnoj metal sceni. Zanimljivo je da na matičnom sajtu benda, avatar.net jedino što možete da saznate jeste su iz Švedske, da su došli da vam dočaraju zvuk kraja sveta, i gde možete da kupite majice, jer je sekcija Press&Media jednostavno prazna. Dakle, s jedne strane neko se strašno potrudio da ovo upakuje u jako lep proizvod, a onda se nije uopšte pomučio da odradi bar osnovni marketing. Čudno.
Inače Avatar svira nekakvu za današnjicu standardnu metal kombinaciju koja je moderna na način na koji je In Flames moderan (očigledno su od istih ukrali neke produkcijske momente), ali ne previše, ima tu i djent varijacija chuga chuga rifova, i melodeath momenata. U ritmovima se povremeno provlači tipična rnr sinkopacija(naročito kod refrena) koja je uz pomenute rifove očigledno namenjena za najširi rock/metal auditorijum i stadijumske dvorane.
Muzika ovog benda bi najbolje zvučala i izgledala na MTV-u, ali izgleda gledajući odziv izgleda da su joj najveći domet rock diskoteke za omladinu u urbanim sredinama. Dobra karakteristika ovog albuma jeste to što je ujednačenog kvaliteta od početka do kraja, a to će znati da cene oni koji žele best bang for their buck. Zajedno sa produkcijom ovde prezentovana muzika solidno zvuči, ali ne znam koliko će tačno ovaj album imati odjeka. Doduše, imajući na vidu ispraznost i dosadnost trenutne metal produkcije, sve je moguće. 7/10
Ilija Đurđanović