Imam sreću da Crnogorsku alternativnu muzičku scenu donekle pratim sa distance, malo sa strane, izdvojen i imparcijalan posmatrač ne pretjerano podložan uticajima govorkanja i očekivanja mase, a malo iz prve ruke, iz prvih borbenih redova, i imam što i vidjeti ovih zadnjih sada već više od deset godina. Vidim neiskustvo, ali rad i trud. Vidim oduševljenje, energiju i požrtvovanje. Isto tako vidim sumnju i nepovjerenje, te ljubomoru i pogrdu. 
Autumn for free
Vidim sve ono što i treba da bude, i dobro i loše, dvije strane jedne kovanice i nimalo ne sumnjam da stvari ne idu u pravom smjeru. Vidim entuzijazam svih koji guraju ono što vole. Vidim početničke greške, ali i primjenu lekcija naučenih iz istih. Vidim publiku koja još uvjek u nevjerici sve to prati i zajedno sa bendovima uči. Vidim mlade generacije koje ne prihvataju NE za odgovor. Vidim muzičare koji uprkos svim preprekama i dalje guraju svoje. Vidim mnogo nepovjerenja u sopstvene snage, ali i mnogo volje. Vidim jedan dobar proces koji je, zahvaljujući nedaćama i problemima, sve jači i prisutniji. Što te ne ubije, jelte, čini te jačim. Bendovi, albumi, spotovi, koncerti, sada i festival(i) i u roku od 11 godina, shodno uslovima, veličini same zemlje i brojnosti populacije, kulturi i društvenim uslovima, mislim da je učinjeno mnogo, jedan veliki i dobar posao, dobar korak naprijed, a kada tu još stavite i da je sve urađeno bez pomoći državnih organa ili velikih sponzora (mada je neumitno njihovo skoro miješanje kada sve dostigne „komercijalnu opravdanost), i sve na „mišiće“ entuzijasta, fanova i samih aktera scene, mora se reći da svi sa pravom treba itekako da budu ponosni na urađeno i što su dio procesa koji će jednog dana možda biti istican kao preokret u istoriji ove male zemlje. Proces odrastanja nikada nije bio lagan.

Tokom jednog od prvih proljetnih dana sam bio na mjestu gdje počiva Marko Miljanov (ako ste zaboravili, ili niste znali, autora „Primjeri Čojstva i Junaštva“). Čovjek je bio daleko ispred svog vremena, vizionar i altruista okružen na prvi pogled nepremostivim preprekama. Crnogorska alternativna scena, alternativna svijest i savjest bije iste bitke, kako nekada, tako i sada, i paralele su i više nego umjesne i na mjestu. Ishod budućnosti je diskutabilno neizvjestan, ali je zato sigurno da donosi mnogo interesantnih iznenađenja. Ja i dalje posmatram.

Nikola Franquelli