TrepavicaSviđa ti se? Javi ostalima!

Zavrnula mi se trepavica prema unutrašnjoj strani oka, pa viri unutra radoznalo.
Em viri bez pitanja, em ga bode, kad god joj se ćefne.
Beše li ovo priča o trepavici ili o komšinici preko puta?

Marko, Janko i Danko

Imala difenbahija tri lista: Marka, Janka i Danka. Janko se okretao na levo, Marko na desno, a Danko danju rastao i to pravo u vis.
Ne svide se Janku i Marku što Danko biva svakim danom sve veći, pa rešiše da mu se osvete.
U sitne sate, dok je Danko spavao, odlučiše da promene svoj smer i okrenu se kao lale jedan prema drugom, ne bi li onom trecem oduzeli svetlost…
Kad se Danko probudi, ne ugleda ništa, pa pomisli da je umro. Pomisliše i ostali, i odahnuše. Izgledalo je da su osvojili svet.
U gustoj tmini Danko poče da se pita postoji li zagrobni život, jer kao da se nešto čulo u blizini.
Huk je bio sve jači i izvesniji, i odjednom, on prepozna mrave. Vukli su svoj tovar, penjući se uz Danka, pa preko njega, pa nizbrdo. Zbog čega su morali da rade i vuku toliko, nije znao , jer nije razumevao njihov jezik.
Vremenom je ponešto naučio, jer mravlji je rad tezak, a govor lak. Tako se desilo da je prisustvovao i razumeo mravlju revoluciju.
Desila se, iznenada, kao i sve revolucije… Dva najpotlačenija mrava slučajno se sudariše , od čega im se razbistriše glave i shvatiše ko su ustvari. Umesto nosači preteških tovara, mravi otkriše da su u duši veseli turisti što putuju po svetu samo uživanja radi. Zato skinuše teret sa vrata i odoše nekud, vičući naravno: „Živela revolucija!’’
Njihovi rođaci i prijatelji pođose za njima, ostavljajući takođe, svoje terete na istom mestu- Dankovoj glavi. Gomilica je rasla na Danku, a turisti su se razmileli na sve strane, uživajući u prostorima koje su sto puta pregazili, ne primetivši ih.
Kad je i poslednji mrav otišao u turiste i skinuo svoj tovar, hrpa je bila toliko velika da je i dašak vetra mogao da je obori.
U praskozorje jednog divnog dana, dunuo je letnji povetarac.
Danko se prodrma, odbaci teret, i ispred sebe ugleda D A N !
Ispod njega ostaše dva sparušena lista, jedan okrenut na levo, drugi na desno.
Difenbahija, ipak, nije lala, naučiše Janko i Marko, a Danko objavi m r a v l j i r e c n i k !

Tatjana StefanovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva