The beast is as dead as it gets. Naravno, izrodi su uvek bili dobrodošli u društvu izopačenih podzemnih monstruma... ali-Drudkh koji sviraju post rock? Metallica koja sarađuje sa Lou Reed-om? Morbid Angel koji snimaju ovo (http://www.youtube.com/watch?v=MZlN_3SCetY)? Quorthon je mrtav, kao i Jon Nodtveidt, ali za to nije briga gomilu klinaca koji će kupiti novi In Flames. Ako smo srećni.

90e su, pored određenih momenata koji greju srce, prestavljale uvod u totalnu katastrofu koju danas gledamo. Black Metal je dobar primer. Nekada kvalitetan žanr je asimilovala gomila mediokritetnih hipstera. I šta dobijamo? Jodlovanje na Black Metal ploči. http://www.youtube.com/watch?v=gMMF2wHfQ9U&feature=related Dobro je da nisu ubacili flautu (u svoj anus).

Stari bendovi recikliraju sami sebe. Još jedna Iron Maiden ploča. Izvinite što ne poskakujem od sreće. Novi bendovi? Ne sećam se šta me je oduševilo od otkrivanja Drudkh-a tamo negde 2007. Peste Noire? Onaj ludi francuz je svakako odičan na pragu genijalnosti, ali teško je dati mu krunu novog Quorthona. Možda zbog autodestruktivnosti, i nejasne koncepcije benda koji se klati na ivici autoparodije, uz povremeni sieg hail, čisto radi reda. Ipak, neću biti isuviše ciničan. Čoveku koji snima jedne Ballade Cuntre Lo Anemi Francor ili L'Ordure à l'état Pur, treba skinuti kapu. Famine je lepo rekao da ima dve domovine: Francusku i Pakao. Spojite ta dva sveta, i dobijate skoro savršen black metal. Ipak, njegova kombinacija suptilnosti i surovosti teško rezonuje sa ostatkom današnje metal scene. Lirics na francuskom? Pesme od preko 10 minuta? GTFO man! Dajte nam novi Limp Bizkit i Bodome, da utažimo žeđ dok čekamo novi Korn.

Možda ja isuviše očekujem od prosečnog metal konzumenta. Zašto bi se on razlikovao od prosečnog ljubitelja pop muzike? Kratak opseg pažnje i mentalitet krda vladaju, pa, koga treba da bude briga za to što Darkthrone i dalje, u 2010 i 2011., furaju pank i rok. Možda je sve to povezano. Pogledajte npr rif na Born to Die Bathoryja. Koliko se on razlikuje od Korna ili Madballa? Ko je tu uopšte pametan... oni koji keširaju, ili oni koji rade za svoju dušu? Mislim da je tu potrebno staviti tačku, jer, u suštini, bitan je rezultat. Kako se do njega došlo...to su samo tehnikalije.
A kako mi da dođemo do krema, i da đubre prepustimo drugima? Pogledajte ono što je Niče pisao o krtici. Možda će vas prosvetliti. War out.

Ilija Djurdjanovic