Da mi je neko rekao da će ove 2017, tri crnogorska benda organizovati mini festival na sred pacifičkog okeana, prenošenog vorldvajd od strane MTV, CNN, UPN, EPP i JEBOTE, kao nesvakidašnji mediski događaj, umro' bih od smijeha (smije). No, ne lezi đa’ole, i kontra svih zlih jezika, tri domaća benda su se okupila, odlučni da obore sve predrasude, našli su sponzore, našli brod i opustili se na plave talase tamo negdje iza sedam mora i sedam gora. Gdje su tačno? Pitaj Boga. Ja sam u struci, ali sam toliko p’jan svaki dan da je čudo da se nisam utopio do sada (lijepo me drže, nema što. Onima iz švapskog Metal Hammera kabina odmah pored motora i pivo im toplo, xexexe).

Elem, rekoh, tri benda, i to elitni „Vlado Pekar“ (Nikšić – progresivni satanistički agro pop), „Diviziяa 107“ (Podgorica – ne znam) i „Gornji Škrošići“ (Gornji Škrošići – prva lijevo poslije svetog Stefana (ne ovog našeg Dr. nego ostrvo), ideš dvjesto metara,
poslije stare smokve opet okreneš lijevo i ideš deset kilometara. Prve kuće ... to su ti Gornji Škrošići – ovo sve nije naziv benda).

I napokon je osvanuo sudnji dan. Lijepo vrijeme, mirno more, publika se okupila u barkama, jahtama, kanuima, helikopterima, kadama, najbogatiji dobili to par kabina koliko ima na ovoj trabakuli, kamere upaljene, sisate spikerice navaljuju, ovaj, najavljuju, antene štrče u nočno zvjezdano nebo, opanćofljeni Ozzy Osbourne izlazi na scenu sa
bocom trinaestojulke i umjesto da najavi prvi bend, povraća po publici „Vlaaabljak Pekaaabljaaakk“. Tu sam se prekinuo. Kada su (sada već svjetsko ime) Nedoderi (mora li se reći odakle su i što tamburaju!?), svojevremeno svirali u Kotoru, pod uticajem skupa poluilegalnih i ilegalnih opojnih napitaka sam umislio da su svirali obrade Stonsa (što su mi potvrdili da sam umislio – iako se i danas živo sjećam Start Mi Ap), tako sam i ove večeri umislio da ovaj bend na sceni svira nešto što zvuči kao oni pokojni Madona i Princ (Prč) (što su mi potvrdili da jesu). Ja sam bio uvjeren da će biti totalni fijasko, ali mješavina popa, hard cora, pornografije i iznutrica u pjesmama „Ja hoću Krst!“, „Na krilima političara“, „2TB“, „Ne može nikako“, „Apoteka Majko, Apoteka“, „Skupština Opština“ ne ostavljaju ravnodušnim. Ekscesi su tek započeli, što će se kasnije pokazati.

Drugi na sceni su Diviziяa 107. Ne znam! Nižu se hitovi „Rusko pivo“, „Albukerki bluz“, „Astralna projekcija“, „Đe .......“ i publika je u delirijumu. Pola ih je popadalo u more, poutapali se ili ih izjele ajkule. U jednom momentu se kamere okreću ka basisti koji u eksplicitnoj pozi obrađuje spikericu MTV-a. Sve granice padaju.

Pored glave mi ... opekotine od ... kapetan izdaje naređenje da ... tehničari binu snabdjevaju direktno ... 4000 volti ... je udarila svom snagom ... rti se refren „Umot... dok Diviziяa 107 triumfalno okićeni lovorikama napuštaju scenu nakon trećeg bisa!

Ponoć prolazi, mjesec je visoko na nebu i treći izlaze „Gornji Škrošići“, ali pred praznom binom. Sva je publika u fete ili su se pobacali u more, ali, aliii, zato pred svjetskim malim ekranima, nevjerovatna gledanost je zabilježena. Statističari MTV, CNN, UPN, EPP u JEBOTE, odmahuju glavama, ne mogu da vjeruju, nešto nije u redu, ovo je nemoguće! Ljudi, da li je to moguće!!! Samo u Indiji „Gornji Škrošići“ gleda 3.67 milijardi ljudi! Proračunava se da je ukupna svjetska gledanost okolo 13 milijardi ljudi, kućnih ljubimaca i stomačnih parazita! Signal je dodatno bustovan i ide van našeg sunčevog sistema, pozdrav malim zelenim komšijama i susjedima. I na krilima apsolutnog uspjeha „Gornji Škrošići“ izlaze na binu, i kako doliči, lome instrumente, pokazuju finger i odmah je i napuštaju. Toooo je stav gospodo, tooooo je stav, svim 13 milijardi miliona koliko ih je. Zaboli su gol velik k’o australija!

Jutro, kopno je na vidiku, spasilačke ekipe odvoze samo one najbogatije, živi smo i svjedoci da se i ovo može. Sad samo treba nekako doći do kuće. Vi imate opciju da mislite da pretjerujem tu i tamo, ali, zapamtite, indusi ne lažu.

Ne znam Franquelli.