Marta meseca prošle godine, dakle pre skoro godinu dana, predstavili smo Pleme Stripopata i njihov strip fanzin Antidepresiv. Tada ste imali priliku da čujete i za glasilo pod imenom Agamemnon koji je bio lični izraz Bojana Milojevića, „poglavice“ Plemena. Radi se o glasilu koje služi za strip eksperimentisanje a svaki broj ima za temu poigravanje sa jednim segmentom stripa. Da se ja ne bih ponavaljao ovde, citiraću Bojana koji je ovaj neobičan fanzin sasvim lepo predstavio u pomenutom intercvjuu.
Dakle:“ HC: Predstavi Agamemnon kao još jedno od vaših glasila. Radi se o jako zanimljivoj ideji... Do sada su izašla broja. #2 se bavio oblačićima za tekst, a #1...
A: Da, u drugom broju sam eksperimentisao sa oblačićima; u trećem planiram eksperimente sa panelima (on je gotov, samo čekam da mi zigomar koloriše naslovnicu), u četvrtom (u izradi) ekperimentišem sa fontovima, koristim slovne znake ili druge simbole brojeve, i slično; da ispripovedam priču na čudniji način, koristeći strip sinergiju teksta i slike kroz prožimanje, nadovezivanje i zamenu mesta osnovnih strip elemenata, oblačića, panela, leteringa i rasporeda crnih i belih površina.
Što se tiče prvog broja, on je nastao bez nekog značajnijeg promišljanja, čitav niz starih ilustracija sam prelepio rečima koje sam izmišljao, mrmljao sam neki drevni jezik ili budući ultimativni esperanto i sve to zapisivao na starim radovima. Na kraju sam u kratkom tekstu objasnio kako i zašto sam to radio ne bih li u celu zbrku uneo malo smisla, on se ne uklapa u celokupnu seriju pa ga ne spominjem često, mada su takve stvari dobre za mapiranje sećanja, neko piše dnevnik, neko ima blog, ja crtam i pišem, dakle ja stripujem.” O čemu se radi u četvrtom broju otkrijte na drajard@gmail.com ili plemestripopata.isgreat.org.

Ostalo je da kratko predstavimo i svesku pod nazivom „MI”. Okej, svi znate za Orvela i ’84. Priča se da je inspiraciju za svoje delo Orvel dobio čitajući knjigu MI Jevgenija Zamjatina. I upravo ova knjiga je bila osnova/inspiracija/based on za ovu svesku. Dakle već imate neku sliku, antiutopija, glavni junak D-503 („Ki(j)anu Rivs“) kao producent medijske kuće koja ispira mozgove svima i,... dalje možda pretpostavljate. Nabavljivo na gorenavedenim adresama.