Pre nastanka ’’Etiopie’’, napravićemo jedan mali osvrt kako bi info benda bio kompletan. Osnivač prvog punk benda u Jagodini je bio Saša Milojević-Saraga, početkom 80’tih godina. Nazivi benda (Ukop-Iskop tim, Baltazar, Avijatičar Perović...) kao i članovi tih istih su se često menjali (Pax,Dača,Miki,Beka...). Sale Saraga je često ostajao sam, ali mu to nije smetalo da za 24h oformi drugi bend koji bi naravno nastavio punk priču onog predhodnog.
Bend ’’Etiopia’’ je nastao 1984.godine a prve probe su održane u ulici Đure Đakovića br.99, tačnije u prostorijama atomskog skloništa u prvoj, originalnoj postavi: Sale-bas, Goran Pradegan-vokal, Radovanović Dejan-gitara , Dona-bubanj. Nakon dosta svirki, uglavnom lokalnih i okružnih, bend ponovo menja postavu. Dolazi novi bubnjar Nebojša Pantić-Panta i gitarista Arsa. Kao pevač, priključuje se i Aleksandar Gajin-Alez. Ponovo kreću svirke, kako na lokalu tako i Kragujevcu, Beogradu i Zagrebu. Nakon svirke u Kragujevcu, bend prvi put prelazi lokalnu crtu izlaskom kompilacijske kasete ’’U Jugoslaviji sve je dobro’’na kojoj se našla istoimena pesma. To je bio najbolji period benda. Kako po popularnosti tako i po uvežbanosti. Ali, polako stiže i početak kraja. Panta i Arsa izlaze iz benda i formiraju bend ’’Mizantropija’’. Etiopija postaje šuplja čarapa. Sale u bend dovodi gitaristu Miška mikrofoniju, Đoku-ritam
gitaristu i Duleta Jevđu bubnjara. Nakon kratkog perioda bend ulazi u studio i snima materijal za prvu ploču, koju je štancao Jugoton, 1991godine. Pravi se prvi spot ’’ Rođen u predgrađu’’, bend ima česte live nastupe, menadzera (I.Plavšića) i česte nastupe na tv-u. Stil benda se totalno promenio, žestok zvuk je ostao samo u tragovima. 1992.godine, bend sklapa ugovor sa Jugodiskom o izdavanju drugog vinila. Materijal je snimljen a pored redovnog sastava na snimanju je angažovana Tanja Jovićević (Okt.1864) za prateće vokale kao i Ksenija i Zoća. Bend se raspada pre izlaska LP-a, zbog razmoilaženja u nekim stavovima menadzera, koji je imao neku drugu viziju i planove sa bendom. Od tada sve do 2009.godine bend nije bio aktivan. Punih 16 godina. Bend ponovo počinje da radi, tačnije od aprila 2009.godine. Nova postava: Sale Saraga (bas), Marko Stojanović (gitara), Ivan Aranđelović-Čibi (bubanj) i Stevan Popović-Beka (glas). U kratkom periodu i u tom sastavu bend nastupa na Beer festu u Velikoj Plani i kao predgrupa britanskog pank sastava ’’The Vibrators’’ u Beogradu 20.10.1009., maloj sali SKC-a. Koncert je snimljen i urađen remix u jednom od jagodinskih studija.
Ubrzo nakon toga Etiopia pravi kratku pauzu od tri meseca jer se zbog različitih muzičkih stavova bend takoreći cepa na dve skupine. Etiopia nastavlja sa radom ali u drugoj postavi: Sale Saraga-bas gitara, Nenad Stefanović-gitara, Nebojša Pantić – bubanj i Stevan Popović Beka - glas. Nakon svirki u navedenoj postavi bend je snimio materijal za cd (12 pesama) koji bi bio neka vrsta retrospektive imajući u vidu da za sada Etiopia, ovakva kakva sada jeste, nema studijski snimak izuzev Live snimka iz Livingroom-a sa Vibratorsima. Postprodukcija se radi ovih dana a izlazak CD-a se očekuje za nekih mesec dana odprilike.
myspace.com/etiopia1984