Dvadeseti je maj 2024. To znači da je vreme da, kao i svake godine na ovaj dan, uključimo brojčanik. A on kaže da je danas tačno 21 godina kako smo sa vama! Ili ako više volite - 252 meseca, 1096 nedelje, 7672 dana i 13.511 priloga kasnije, još uvek smo tu. Ali hajde odmah da se osvrnemo na izazov(e) iz naslova.

Prošlog septembra mi je bio u poseti Andrea Kane sa svojim Sobakaistima. Svim. Kako su uspeli da se svi okupe, nemam pojma ali svaka čast. Uglavnom, dok smo sedeli pored Morave, nezvanično pričali o Heličeriju a vala i snimali intervju povodom dve decenije rada, dotakli smo se teme budućnosti i koji su neki naredni koraci u ovoj našoj priči. Nakon tog razgovora dugo sam razmišljao o situaciji koju sam primetio još u prošlom Uvodniku. Parafraziraću:

Više od dve decenije, to je 20+ generacija. Odavno imamo čitaoce mlađe od HC-a. Statistika kaže da (naj)mlađi počinju oko 16 godina da nas prate. Oni koji su počeli da nas čitaju sa, na primer, 40, te 2003. godine, sada imaju 60+ (i dalje nas čitaju). Dakle ima vas – od bumera do zumera, a počinje da nas otkriva i alfa generacija.

I onda mi je sinulo – to je raspon starosti čitalaca od preko 40 godina (još malo kao Zabavnik „od 7 do 77“). U pitanju su generacije koje su poprilično drugačije, da ne kažem potpuno. Generacije koje imaju drugačije navike, želje, potrebe, očekivanja, jezik i način komunikacije. Koje drugačije žive i doživljavaju svet oko nas – pa i kulturu kojom se mi bavimo.

I onda sam shvatio da će nam najveći izazov na dalje biti upravo kako da sve te generacije okupimo i održimo na jednom mestu. I, ako postoji generacijki jaz, voleo bih da Heličeri bude „generacijski most“. Jer, verujem da nas ipak sve povezuje jedna nit, a to je nepristajanje na primitiviznam i želja da kultura ponovo postane mejnstrim u ovom društvu.

Bitno je da je HC kao platforma tu i da sa vama postojimo – kao zajednica. Ova priča može vremenom da evoluira, dobija nove obrise i načine obraćanja (podkast, instagram...). U okviru tih promena sigurno ćemo i vas konsultovati u kom smeru bi mogla da se kreće ova naša priča. Time ćete imati priliku da i direktno učestvujete i sami stvarate glasilo kakvo vam je potrebno.

Kad smo već kod promena, hajde da se osvrnemo na onu najočigledniju – novi izgled sajta!

Trebalo nam je dosta vremena, možda i previše jer,... dolazimo iz DIY priče i nekako smo sami morali učimo i provalimo kako to ide. I konačno, krajem marta (ili početkom aprila) pušten je u javnost.

Rekao bih da smo se lepo snašli. Novim izgledom smo jako zadovoljni. Njime smo dobili ono što smo oduvek želeli – da sajt bude pregledan i da najkvaliteniji sadržaj istaknemo u prvi plan. Novi izgled je doneo osveženje i novu naloženost u redakciji.

Možda ćemo ga narednih dana predstaviti malo bliže u posebnom prilogu a do tada – istražite i sami, proskitajte po sajtu, otkrijte kako je sada organizovan i šta nudi.

web verzija našeg sajta
I,... to bi bilo to za ovo javljanje. Na kraju, nastavljamo dalje – dok kultura ponovo ne postane mejnstrim!

U ime svih onih koji su nekada činili redakciju i svih onih koji je sada čine, u ime svih onih koji su svoje biće utkali u priču koja se zove Helly Cherry, zahvaljujem se na praćenju i podršci.
Nenad Popović, osnivač i urednik