Ko uobičajava gledati Džejmija Lanistera kako krade, vara, bije, podmeće, pije, šmrče, pomalo i ubija i to sve dva dana nakon je izašao sa šestogodišnje robije, onda će mu film Evana Kaca leći kao limunada na vrelo prepodne. Kac je već režirao jednog indi miljenika – film „Cheap thrills“, a ovde okuplja iskusnu i prekaljenu ekipu glumaca koja je već stasavala na sličnim noar filmovima, kao što su Pet Hili, Robert Forster, Džeki Viver, Geri Kol, kao i Mejkon Bler, ovde scenarista, koji se pročuo glavnom ulogom u filmu „Blue ruin“.

U suštini, sve u ovom filmu urađeno je u ključu klasične kvazikoenovske neonoar zavrzlame koja se dešava negde na obodu Amerike, u gradiću u kome lokalno življe „uživa“ u čarima sitnih i krupnih kriminalaca koji preko korumpirane policije kontrolišu sve aspekte njihovih života. Jedan od takvih korumpiranih policajaca je i naš Nikolaj Koster Valdau koga zatičemo posle služenja rigorozne kazne zbog pokušaja ubistva lokalnog advokata kako pokušava da se vrati u život koji mu je gresima prošlosti sada potpuno izmaknut ispod nogu (porodica mu je otišla, posla nema, a stiče se utisak da ga niko u gradu specijalno ne voli, pa ni rođeni roditelji).

U pokušaju da dovede svoj život na okup, upašće u nerazjašnjene račune iz prošlosti koji će uvući sve koje poznaje u spiralu kriminalnih aktivnosti. Ovo je priča o bivšem čoveku, labilnoj i latentnoj propalici koja ne uspeva da se izvuče iz kandži poroka, sejući oko sebe zlu kob gde god da se pojavi, sa autentičnom željom da se promeni koja kod njega izaziva samo lavinu drugih gluposti i zlodela, ispričana delom kroz čari humora crnog kao gavranovo krilo, delom kroz akciju uobičajenu za noar trilere koji nisu stidljivi da pokažu gole obračune. Priča se otkriva sporo, u tragovima i naznakama, ostavljajući publici da polako slaže slagalicu likova i događaja iz prošlosti, što može biti frustrirajuće onim gledaocima koji traže sve na tacni. Oni drugi naći će u ovom malom filmu dovoljno pozitivnih kvaliteta da zadovolje svoju trilersku žeđ.
Slobodan Novokmet