Najznačajniji slovenački bend od raspada Jugoslavije a verovatno i ikada (molim Zorana Predina da mi oprosti ovu tvrdnju, ali zaista mislim tako) pre dvadesetak dana je objavio jubilarni, deseti album i nazvao sasvim neinventivno – DESET i obeležio ga rimskim brojem X. Osim toga, nemam šta da zamerim ovoj ploči. Kvalitetna je, raznovrsna, prepuna hitova, odlično odsvirana, otpevana, snimljena i producirana. Etalon kako jedan moderan rock album treba da zvuči. Rock, da baš tako ću opisati stil koji gaji SIDDHARTA jer svako dalje ubacivanje u žanrovske fijoke bio bi uzaludan, nezahvalan i problematičan posao.

Ako neko nije slušao ove Ljubljančane (što je po meni gotovo nemoguće ako ste se imalo očešali o tri akorda) ja bih ih na prvu loptu uporedio sa britanskim gigantima MUSE. Da, možda sama muzika nije baš toliko slična, ali stav, samopouzdanje, sklonost ka eksperimentisanju, stalno koketiranje na ivici alternative i mainstreama i kompletna karijera koja traje tri decenije (počeli su gotovo u isto vreme, sredinom devedesetih) itekako jeste.

Inače, X je prema rečima pevača Tonija Megliča, pevača i gitariste benda skup pesama nastalih u periodu pandemije pa su tekstovi i pesme možda mračnije nego što su fanovi navikli, ali iskreno, nisam primetio veliki otklon od nekoliko prethodnih albuma. Čak je ovaj uverljiviji i kvalitetniji od svega što su snimili još od ploče “Saga” iz 2009. 

Deset pesama desetog albuma doneli su kao i ranije pregršt sjajnih, čvrstih rifova, nešto izlomljenih ritmova, prelepe klavijutarne pasaže, prstohvat semplova i loopova tek da ne prođe ploča bez koketiranja sa elektronikom. Nekoliko pesama su se već izdvojile kao hitovi zahvaljujući svojim zaraznim refrenima, catchy gitarskim soloima i prelepim melodijama. Čvrstine ne nedostaje pa slobodno “X”možemo nazvati alternativnom ali i progresivnom pločom.

Mada kompletan album zaslužuje veoma visoku ocenu, bolje od ostalih su mi (to je utisak posle ovih pet-šest slušanja) prvi singl “Prepovedana”, odlična balada “Boj, monumentalna “1minuta”, etno-eksperiment “Party Inc.” i naročito “Khanta”, poslednja i najbolja na ploči.

Ukratko, fino iznenađenje i siguran favorit za visoko mesto na top listama regionalne muzike kada se bude svodila retrospektiva za 2024. Godinu.

PREPORUKA!
Zoran Popnovakov