Američka filmska akademija poznata je po svom stavu prema žanrovskim filmovima, pogotovo kada je riječ o hororima i fantastici. Dugo vremena je bilo gotovo nepisano pravilo da ovi filmovi, pa makar bili najbolji filmovi u historiji filma (a neki naslovi kao The Shinning lagano mogu ući u tu kategoriju), ne mogu biti nominirani. Zbog kojeg razloga, niko ne zna. Tako je i danas kada se čini da više nisu na snazi takvi stavovi prema ovim žanrovima kao inferiornim. Get Out je kao horor nominiran za Oscar za najbolji film, ali mnogi drugi nisu ni za šta drugo, a više zaslužuju da budu u toj kategoriji od recimo Suicide Squada.

I ne bi trebalo ostati na samo 18 horor filmova koji su osvojili Oscara.


12. The Thing (1982): Najbolji vizuelni efekti

Naučno-fantastični horor klasik Johna Carpentera poznat je po svojim revolucionarnim praktičnim efektima koji su publiku ostavili ukočenom u čistom teroru. Koje su bile i odvratno realistične i masivno impresivne. Pogotovo tokom te scene u odgajivačnici u kojoj psi postaju… Znate šta, vi čitalac samo treba da pogledate film. Carpenter i cijeli njegov tim zaslužili su priznanje za svoj inovativni rad u vizualnim efektima.

11. The Shining (1980): najbolja kinematografija

John Alcott, čovjek, mit, legenda! Bez njegove fantastične kinematografije – adaptacija klasičnog romana Stivena Kinga Stenlija Kjubrika ne bi bila tako divno proganjajuća, povremeno skoro san u groznici. Alcott je zaista učinio ovaj film remek-djelom sa svojim legendarnim sporim zumiranjem, dugim zaustavljanjima praćenja i upotrebom fluorescentnog osvjetljenja. Ovaj film je po mom skromnom mišljenju opljačkan, pun je toliko kultnih snimaka kao što su blizanci u hodniku i zombi žena u kadi.

10. Hereditary (2018): najbolja glumica ili najbolja sporedna glumica

Toni Collette je jedan od 15 najboljih glumaca koji su ikada stali pred kameru i šteta je da samo okorjeli obožavatelji prepoznaju njeno ime. Collettein intenzivan i emocionalno sirov portret žene koju proganja tragično porodično nasljeđe bio je jedan od najslavnijih nastupa 2018.! Lako je mogao biti jak kandidat za najbolju sporednu glumicu. Čitaocima toplo preporučujem da pogledaju ovaj film. To je sporo sagorijevanje ispunjeno neizvjesnošću koja izaziva anksioznost, izvedba Toni Collette je tako zadivljujuća i ima kraj koji će vas ostaviti zaprepaštenim.

9. The Conjuring (2013): najbolja montaža zvuka

Nemojte se usuditi da se rugate ovom izboru. Shvaćam, franšiza je smiješna i sada je generički horor za jumpscare. Nijedan od nastavaka ne bih odabrao da ikada dobijem, ili u najmanju ruku budem nominovan za Oskara. Ali, govorim o prvom filmu jer je dizajn zvuka igrao tako ključnu ulogu kroz cijeli film. Bila je to majstorska manipulacija zvukom za stvaranje napetosti i straha zbog čega je film bio toliko uznemirujući za gledanje. Ako mi niko od vas ne vjeruje, onda potražite “scenu sakrivanja i pljeskanja” na YouTubeu iz “The Conjuring”, nema na čemu.

8. Halloween (1978): najbolja originalna muzika

Vratio se na listu, John Carpenter! Ne samo da je napisao i režirao Noć vještica – Čovjek je komponovao i muziku od koje jeza kosti. Jednostavna, ali efikasna klavirska melodija je zastrašujuća kao i Michael Myers zvani “The Shape”. Igra ključnu ulogu u stvaranju “Noć vještica” onog što je sada, remek-djela horora. Na kraju, kao što su mnogi fanovi istakli, ono što rezultat čini nevjerovatnim je to što automatski izaziva nelagodu, želju za bježanjem i uznemirenu svijest o svom okruženju jer nikada nećete znati šta se krije u sjeni dok ne bude prekasno.

7. The Witch (2016): Najbolji kostimograf

Atmosferski debitantski film Roberta Eggera je zapanjujući i zastrašujući portret pada jedne porodice u ludilo u kolonijalnoj Americi. Autentični i fino detaljni kostimi talentirane Linde Muir i pažnja posvećena detaljima kada su u pitanju kostimi zaista je omogućila gledaocu da se osjeća potpuno uronjen u Novu Englesku 1630-ih.

6. Let The Right One In (2008): najbolji film na stranom jeziku

Švedski horor film iz 2008. koji je režirao Tomas Alfredson govori o mladiću po imenu Oskar koji se sprijateljio s mladom vampirskom djevojkom po imenu Eli. Ovo je film koji izbjegava konvencionalne horor trope kako bi ponudio nešto nijansiranije i promišljenije. Umjesto još jednog stereotipnog vampirskog tropa koji ima zavjeru čudovišta da uništi sve i preterano senzualizira. Dočekuje nas složen lik s mračnom prošlošću i neizvjesnom budućnošću. Njegova tema pronalaženja ljubavi, prihvatanja i utjehe na neočekivanom mjestu je dirljivo. “Let The Right One In” je očaravajući film koji bez napora spaja horor, romansu i dramu. Neophodno je vidjeti za svakoga ko voli moćno pripovijedanje i briljantno snimanje filmova.

5. Suspiria (1977): najbolja scenografija

Reditelj Dario Argento je ludak i volimo ga zbog toga! Scenografija filma u najmanju ruku izaziva strahopoštovanje. Svaki aspekt produkcijskog dizajna, od ukrašenih tapeta do vitraža, izvanredno dobro postavlja scenu za jezivu i misterioznu baletnu akademiju. Unutrašnjost je zagušljiva, a zidovi jarkih boja i iskrivljene sjene na podu stvaraju uznemirujući ambijent koji je istovremeno primamljiv i direktno odbojan. Iskreno, ovaj film je zaslužio da bude nominovan za razne nagrade, samo pogledajte, nećete biti razočarani.

4. Audition (1999): najbolji adaptirani scenario

Napetost se stalno povećava kroz film, kulminirajući jednim od najnezaboravnijih završetaka u žanru horora. Scenario prati težnju oca udovca za ljubavlju koja je sentimentalna, a ipak odmara kičmu na njegovom putu da pronađe “onog”. Korišteni stil sporog sagorijevanja je namjeran da se podigne napetost, neprimetno ga čini efikasnijim. Ne škodi što su glavni glumci Ryo Ishibashi i Eihi Shiina izveli zapanjujuće performanse koje uvlače gledaoce u svijet filma.

3. The Invitation (2015): Najbolji originalni scenarij

Poziv, govori o muškarcu koji prisustvuje večeri koju priređuju njegova bivša supruga i njen novi partner. Što postepeno postaje sve uznemirujuće kako se noć odvija. Originalni scenarij filma je stručno osmišljen, unosi slojeve napetosti i dvosmislenosti u naraciju, dok publiku ne nagađa do samog kraja. Apsolutno volim dijalog koji je oštar i proaktivan. Svi likovi se osjećaju tako stvarni i složeni. Sve u svemu, ovo je izvanredan film koji ne bi trebalo da propustite.

2. Dogtooth (2009): najbolja režija

Prije nego što objasnim svoje razloge, znam da je Dogtooth bio nominiran 2011. za najbolji strani film, ali vjerujem da je trebao biti nominiran 2010. za najboljeg reditelja, zamijenivši “Up in the Air” Jasona Reitmana s Georgeom Clooneyem u glavnoj ulozi. Reditelj Yorgos Lanthimos maestralno balansira mračne komične trenutke filma s njegovim osnovnim osjećajem tragedije. Lanthimosov psihološki horor istražuje teme izolacije, kontrole i manipulacije koje mogu biti potpuno neugodne. Lathimos je majstor svog zanata jer se kreće po promjenama u tonu mirnom rukom i spremnošću da pomjeri granice očekivanja publike. Još jedan horor film koji preporučujem ljudima da pogledaju.

1. The Night of the Living Dead (1968): najbolji film

Uprkos tome što Akademija nikada nije priznala Romerovo remek-djelo, uglavnom zbog stigme užasa koji je “nisko obrnut” i “neukusan” prema umjetnosti filma. Postojao je i uvek će postojati čvrst argument zašto je zombi Mona Liza Džordža A. Romera dobila mesto za najbolji film. Filmske teme preživljavanja, izolacije i društvenog kolapsa postale bi obilježja podžanra zombija. Film je prešao rasne barijere u bioskopu s afroameričkim glumcem po imenu Duane Jones koji igra glavnu ulogu (i heroja) u horor filmu. “Noć živih mrtvaca” inspirisala je bezbroj filmaša i kulturnih referenci u decenijama od objavljivanja. Konačno, oštra crno-bijela kinematografija filma, zapanjujuća partitura, sjajni praktični efekti za svoje vrijeme, zajedno sa oštrim montažama, doprinijeli su njegovoj jedinstvenoj i zastrašujućoj atmosferi koja je podjednako puna straha. Film koji bi trebao biti na listi 10 najboljih favorita svakog obožavatelja horora.

izvor: E-volucija