INVOLUCIJA su Michel Morin (CA/DE) i Lucija Invo (BiH). Jednog dana Lucija je sanjala da čita knjigu po imenu Tiha povest involucije. Tako je nastalo ime benda a naslov knjige je postao naslov jedne ploče. Bend je nastao 2019. kao reakcija na nedostatak opskurne mračne elektronike, EBM-a i post-industirala na prostorima Balkana. Svi tekstovi su isključivo na ex-Yu jezicima. INVOLUCIJA je mnogo više od jednog benda, ona je i kontinuirana saradnja sa umjetnicima iz bivše Jugoslavije kao i izdavačka kuća. Prvi EP "Crna formula" je izašao na kultnom Berlinskom labelu Aufnahme + Wiedergabe a LP "Tiha povest Involucije" izlazi 5. aprila na INVOLUCIJA·ORG.

foto: KEYI Studio
Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Bend je počeo sa radom 2019 u Berlinu. Bila nam je namjera povezati elemente muzike sa Balkana sa pravcima koji se obično ne povezuju sa njom a koje rado slušamo. Michel je inače iz Kanade i objavio je preko 20 ploča kao Sneak Thief i Poligamy Boys (sa Stephan Busche). Želio je promijeniti zvuk i ja sam mu predložila da radimo nešto mračnije i da liriksi budu na našem jeziku. Muzičari iz Ex-Yu često rade na engleskom jer se žele probiti na svjetsko tržište a kod nas to ide u suprotnom pravcu, da dijaspora vrati nešto našoj sceni :) Michelu se dopala ideja a onda je još ubacio i muzičke elemente naše muzike. On nije prezasićen njom kao ja, nema iste asocijacije i to mu omogućava da pravi takav spoj koji je meni do sada bio nezamisliv :) Takođe, skoro svaki zvuk na našim albumima je napravljen pomoću DIY modularnih sintova koje je sam napravio.

Motivi i filozofija benda...

Noise, provokacija, dada, moćni ritmovi, jedinstveni zvučni dizajn, hi-fi produkcija kombinovana sa lo-fi zvukovima, savremeni i tradicionalni Balkanski elementi, nesvakidašnje muzičke skale, mračna goth atmosfera i tekstovi, vokali provučeni kroz filtere.

Zanimljivo je da sam tu riječ "involucija" sanjala prije nego što sam znala njeno značenje i to davne 2008. Onda smo otkrili da ima više značenja u nekoliko različitih oblasti poput matematike, medicine i ekonomije. U međuvremenu je postala vrlo često korištena u Kini: “neijuan” (内卷). Tamo je ona je simbol burnouta i paradoksa: što veća investicija to manja dobit, kao npr. u školstvu.

Snovi.

Saradnja sa Laibach-om :) Pronalaženje vrhunskih pjesnika/vokalista mračne orjentacije koji bi pjevali uz našu muziku :)

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Pa recimo da smo zvučni defibrilator društva :)

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

Za sada nije bilo problema, svi koje smo pitali su se rado odazvali pozivu na saradnju. Snimljeni su EP sa Le Chocolat Noir i LP sa Zarkoffom koji izlaze ove godine. U pripremi je album sa Lidijom Andonov iz Sixth June a Lana Popsimonova uskoro dolazi da snima vokale u našem studiju.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

Bio je problem zbog nestašice vinila uzrokovane pandemijom ali to je sada rješeno. Takođe, ponekad se ne slažemo oko nekih ideja ali na kraju uvijek pobijedi ljubav :)

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Sve po redu: festivali, radio stanice, žurke u industirijskim halama i bunkerima, afteri, sahrane, orgije :)