Hellblazer strip je pratio doživljaje amoralnog urbanog maga i prevaranta Džona Konstantina punih 25 godina što ga čini jednim od najdugovečnijih strip serijala svih vremena. Sam Konstantin je od prvog pojavljivanja u serijalu Swamp Thing postao deo DC-evog univerzuma. Tokom kraja 80-ih dobio sopstveni serijal ,,Hellblazer" a tokom 90-ih su sve mračnije priče iz DC-a prebačene u Vertigo ogranak. Tu je boravio sve do 2011. kada je odjednom banuo u DC-ovim serijalima ,,Brightest day" i ,,Brightest day aftermath: The search for Swamp Thing". Pošto je nakon toga sledio veliki ,,reboot" (svi serijali su dobili novi početak), zajedno sa ostalim popularnim likovima osvežen je i Džon Konstantin. Smešten je u grupu ,,Justice League Dark"sa ostalim natprirodnim likovima kao što su Deadman, Zatanna, Black Orchid itd. Tokom ove godine je ponovo dobio sopstveni serijal pod nazivom ,,Constantine".

Prva priča je trodelna i zove se ,,The Spark and The Flame". Novim čitaocima će u početku biti malo komplikovano da razaznaju ko je ko pošto je magijska strana DC-a manje poznata od superherojske ali ,,Constantine" je tako napisan da određene stvari vrlo brzo postaju jasnije. Starijim čitaocim je sigurno poznato ko je Mr. E, koji se pojavljivao uz Konstantina u ,,The Books of Magic" i ,,Trenchcoat Brigade", ali ovde mu je uloga poprilično izmenjena. Nova verzija ovog lika je ludi mag i jedan od od osnivača tzv. ,,Kulta hladnog plamena" (The Cult of the Cold Flame) koji u ovoj priči pokušavaju da se domognu delova moćnog magijskog artefakta ,,Krojdonovog kompasa".

Scenaristi Jeff Lemire i Ray Fawkes odlično predstavljaju likove i dešavanja u stripu, pogotovo sporedne likove. Ova verzija Konstantina je pomalo amerikanizovana (ne mislim na film) time što Džon živi u Njujorku umesto u Londonu, ali i to ima svoje obajšnjenje koje izgleda da i ne poništava njegove korene. Mada treba imati u vidu da su ovaj Konstantin i onaj iz Hellblazera ipak različiti, ali ne preterano. Dugogodišnji čitaoci Hellblazera će sigurno primetiti nedostatak Konstantinovog pratioca taksiste Čeza koji se nadomešćuje mladom taksistkinjom Juliom.

Renato Guedes i Marcelo Maioli odlično dočaravaju čitavu priču i čine ovo jednim od vizuelno zanimljivijih stripova zbog odličnog prikazivanja pojedinih fantastičnih trenutaka. Constantine 1-3 je odličan za one koji se tek upoznaju sa ovim junakom, mada ne be bilo loše pročitati i starije serijale, a stariji čitaoci Hellblazera mogu uvek navratiti i pročitati po koju epizodu. To nije baš onaj Džon Konstantin na kog su se navikli ali je veoma blizu toga.

Ocena: 7,8/10