foto: Jože Suhadolnik
Gaza Youth’s Manifesto for Change” je 2011. napisala grupa studenata okupljenih u Gaza Youth Breaks Out, a manifest je objavljen u britanskom dnevniku The Guardian.

2013. grupa Borghesia uradila je muziku za manifest i objavila ga u obliku pesme “194” godinu dana kasnije na studijskom albumu “And Men Created God”.

Nova verzija pesme, ovaj put nazvana “Gaza Youth Manifesto”, novi je pokušaj privlačenja pažnje na ono što se danas događa u Gazi. Od lošeg do goreg.

Vokalni deo izveli su Irena Tomažin i Dario Seraval, Nikola Sekulović je svirao bas, Vitja Balžalorsky električnu gitaru, a Aldo Ivančič potpisuje muziku, aranžman, miks i produkciju.

Digitalne streaming platforme (Spotify, Apple Music, Deezer…) odbile su da uvrste ovaj singl u svoje kataloge. Na zahtev izdavača za preciznijim objašnjenjem zašto je došlo do toga, stigla je poruka da “pesma ne zadovoljava osnovne smernice streaming muzičkih platformi”.

– Ovom odlukom postavljamo si pitanje koji dijelovi ovog teksta ne zadovoljavaju smjernice koje diktiraju platforme za streaming glazbe? Ne razumijemo kriterije – je li sporna riječ “Jebote”, je li riječ “Hamas” ili “Izrael”? Eksplicitno objašnjenje što je točno sporno, nismo dobili - prokomentarisali su iz benda.

Numera još uvek može da se čuje na platformi YouTube, pa zato poslušajte...