Režiser: Guillermo del Toro
Scenario: Travis Beacham i Guillermo del Toro

Premisu ovog filma je veoma lako shvatiti i nakon jednog gledanja postera : gigantski monstrumi protiv podjednako gigantskih robota sa sve blještavim CGI efektima. Gigantski vanzemaljci izlaze iz procepa u okeanu i prete da unište čovečanstvo, koje nakon neuspelog pokušaja odbrane konvencionalnim oružijem stvara potpuno novu vrstu oružija. To su upravo gigantski roboti koji se nazivaju ,,Lovci" pošto se sam program naziva Jager (Lovac na nemačkom). Svakog robota moraju kontrolisati po dva pilota čiji su umovi spojeni putem jedinstvenog ,,neurološkog mosta".

Ovo je odličan filma za ljubitelje ,,kaidžu" (kaiju) žanra, pošto ,,kaidžu" nije samo naziv ovih filmskih čudovišta nego je i japanski naziv za džinovska čudovišta kao što su: Godzilla (Gojira), Mothra, Rodan, Gamera i ostali. Priča prati Rajli Beketa (Čarli Hanam), jednog od nekadašnjih Jager pilota, koji se nekoliko godina nakon tragedije vraća na dužnost i susreće se sa budućim kopilotom, devojkom po imenu Mako Mori (Rinko Kikuchi). Pored pilota i komandanta Stacker Pentecost, kojeg tumači Idris Elba, pojavljuju se i mnogi interesantni i komični likovi kao što su dvojica suprotstavljenih naučnika Njutn Gajzler (Čarli Dej) i Herman Gotlieb (Burn Gorman) i naravno nezaboravni trgovac kaidžu organima , Hanibal Čau (koga tumači Čau Ron Perlman).

Ako je iko sposoban da napravi zabavan film o sukobu između robota i kaidžua to je definitivno Guillermo del Toro. Iako sama materija nije mnogo ozbiljna niti postoje neki veliki obrti, ovaj lagani film to sve nadoknađuje maestralno detaljnom animacijom, epskim akcionim scenama i odličnim humorom. Za razliku od većine današnjih filmova Bitka za Pacifik nije reboot ili nastavak postojećeg filma pa je samim tim veoma jednistveno zabavno iskustvo. Film najbolje opisuje citat Njutna Glejzera: ,,Two thousand five hundred tons of awesome".

Ocena: 8,5/10