Slavljeničku turneju povodom 35 godina postojanja, legendarni pank rok zavitlanti, grupa Atheist Rap, započeli su preksinoć, 2. februara, sa juga Srbije i prostorija niškog kluba AKC Fuzz.

Oni dolaze u Niš posle godinu dana i rasprodatog koncerta u istom prostoru. I ovog puta, interesovanje za vesele Novosađane bilo je veliko, pa se ubrzo po otvaranju kluba i poslednja karta razgrabila. Podršku su im za ovaj polu-jubilej pružili momci iz sastava School Bus. Knjaževčani po poreklu, ali jako dobri drugari sa saslavljeničkim bendom. Muzički slični, pomalo tvrđi pank rok, sirov i prštav, baš kako treba. Napravili su odličnu podlogu predstavivši kompozicije sa izdanja Ljubav, bes, nostalgija i Gledanje u sunce. Pesme Parole i Bez veze sa potonjeg se izdvajaju i spotovima, pa bacite pogled i uho kada ste na YT.

U pauzi između bendova čujemo da je došlo do sitnih tehničkih problema sa bubnjevima, ali se do 23h sve rešava, pa tako rođendanci stupaju na scenu. Nabrijani i bez mnogo filozofije, kreću sa nizanjem pesama. Red nešto donekle svežijih, kao što su Momci se vraćaju u grad i Grbavci, pa red onih koje svi držimo u srcu: Štrikanje, Godina kulture, Pritilend... 

Kod AR jedno je sigurno - nikada nije dosadno. Poznate numere budu malo prošarane dobacivanjem komentara između Popa i Raduleta ili pošalicama izrečenim tik pred okidanje prvih akorda, tako da ne stignemo ni da skinemo osmeh sa lica, a već pomeramo usta izgovarajući znani tekst. 

foto: Rockabilly photo
Scenu je posebno krasio platneni baner iza muzičara, koji kaže Atheist Rap - „punk iz doba Juge“. Jeste da ih po stažu sada već možemo svrstati u veterane, ali praše k’o omladinci. S tim što imaju iskustva, dobro su usvirani i navežbani, pa nema slučajnih stajki ili grešaka koje paraju uši. Ako ih i bude, oni to majstorski zamaskiraju. 

Dvoglas ili tačnije višeglas je nešto što je, čini mi se, uvek izdvajalo odlične od srednje dobrih pank bendova. Atheist Rap je uvek negovao to i do sada je poprilično usavršio te vokalne „duele“ između Popa i Raduleta, dok sa glasom basiste Lakija taj višeglas dostiže pun potencijal. 

Dirljiv momenat bio je kada su nas podsetili na našeg komšiju, Raduletovog kuma, koji nas je prerano napustio. Naravno, radi se najpoznatijem pankeru grada Niša, Goranu Kostiću Kosti. Bend je u omaž njemu i njegovom bendu Novembar izveo Novembrov hit Bluz južne pruge

Bilo je toplo oko srca videti da su roditelji došli na svirku sa svojim klincima, pa je tako AKC Fuzz sinoć zaista izgledao kao sastanak starih prijatelja i rodbine. Jedan porodični događaj sa par stotina okupljenih i gostima kao domaćinima iz dragog nam Atheist Rapa.
Nenad Cvetković Gile