Svi znamo za kultnu seriju Dosije X iz 90-tih godina prošlog veka. Većini se javlja kao prva asocjacija na NLO i razne teorije zavere. Likovi poput Foksa Moldera i Dejne Skali su opšte poznati, ali mali broj zna za istinsko poreklo ove serije.

Davne 1971. je snimljen tv film ,The Night Stalker" a potom nastavak 1973. ,,The Night Strangler".
Ovi filmovi su inspirisani delom ,,The Kolchak Papers" autora Džefa Rajsa. U filmu se javlja interesantna ličnost po imenu Karl Kolčak (Carl Kolchak). Kolčak, koga glumi sjajni Daren Mekgavin, je novinar koji istraživanjem raznih događaja i bizarnih ubistava često nabasa na natprirodne sile i bića. Lako prepoznatljiv po svom odelu, slamenom šeširu i novinarskim manirima, Kolčak prikuplja informacije za novinske članke izdavača INS (Independent News Service) kružeći Čikagom u svom žutom Ford Mustangu.


Usled svoje popularnosti, Kolčak je 1974. dobio sopstvenu tv seriju ,,Kolchak : The Night Stalker".
Kolčak rešava mnogobrojne slučajeve i uz mnogo sreće uspeva da se obračuna sa vampirima, vukodlacima, zombijima, reinkarnacijama drevnih božanstava i svakakvim natprirodnim bićima. Većina dokaza o tim slučajevima često biva uništena ili se detalji zataškavaju, tako da njegove avanture kolegama izgledaju kao lovačke priče.

Serija je trajala samo jednu sezonu ali zato broji 20 epizoda. Tvorac Dosijea X Kris Karter je izjavio da je ,,The Night Stalker" serija mnogo doprinela njegovim ostvarenjima. Čak je i želeo da Mekgavin ponovo odigra ulogu Kolčaka u nekoliko epizoda, ali pošto je to odbio dao mu je ulogu penzionisanog FBI agenta po imenu Artur Dejls koji se navodi kao ,,otac Dosijea X".

Dalje avanture ovog novinara i istraživača paranormalnog se mogu pratiti u mnogobrojnim stripovima i romanima koji su nastali kao plod mašte mnogih autora koje je ova serija inspirisala.
Nowhere Man