Popričali smo malo sa pevačem i multiinstrumentalistom novosadskog benda GERECKI. Povod je najava skorog koncerta u novosadskoj “knjižari koja svira” a i skorom novom albumu benda.


- Dimitrije, šta ima novog kod vas ? Zadnji put smo pričali pre dve godine. Šta se to izdogađalo na umetničkom planu? Ako imate šta lepo da prijavite i na privatnom planu, slobodno recite...

Bend je još uvek tu. Ima izvesnih promena. Recimo, imamo novog bubnjara. To je Nikola Vučetić, negde od maja prošle godine. Svirao je ili još svira u Norveškoj Šumi, Jolly Little Bunch i još nekim bendovima. Ozren, moj prijatelj i kum je zbog privatnih razloga ustupio svoje mesto Nikoli ali je duhom ostao deo Gereckog i mi ga i dalje smatramo članom benda. Od skora raspolažemo i jednim studijom koji nam dozvoljava potpunu autnomiju u radu i stvaranju. Tome smo težili godinama i napokon smo uspeli. Kod mene lično i porodično stvari lepo napreduju tako da su ovo dobra vremena i za mene i za bend.

- Osim Nikole imate još pridruženih članova. Možeš li mi nešto reći o tome?

Da, bukvalno od juče, zvanično imamo još dva nova člana našeg malog tima, da se tako izrazim. To su Bojan i Lea koji se bave marketingom, društvenim mrežama, fotografijom, vizeulnim sadržajem i tako dalje. To je za nas priličan iskorak i raspodela snaga. Sada nama u bendu ostaje da se pozabavimo isključivo muzičkim delom ovog posla.

- Još prošli put smo zaključili da ste zapeli u sedamdesetim godinama prošlog veka, bar što se tiče zvuka i stila muziciranja. Pominjali su se tu Steely Dan, Wishbone Ash i još neki sjajni bendovi. Da li u zvuku novih pesama ima nekih novina ili drugačijih uticaja?

Rekao bih da ima, ali mislim da bi bilo najbolje da dođeš na koncert, da nas čuješ. To je koncert koji sledi za par dana, tačnije, u petak, 19. Januara u “knjižari koja svira” Bulevar Books-u.

- To nije prvi put da svirate u tom prostoru?

Ne, to je treći put. Ali, nismo svirali četiri godine tamo.

- Povod za ovaj razgovor je upravo najava te svirke u “Bulevar Books”. Kako je svirati u knjižari? Jel se osećate malo pametniji među svim tim knjigama? Koliko je drugačije nego svirati u nekom drugom koncertnom prostoru, klubu recimo?

Drugačije je, značajno je drugačije. Čak bih rekao da je taj prostor, ako nije bilo nekih intervencija, akustički izuzetan. Vrlo dobar za sviranje. Za moje pojmove izuzetno ugodan prostor za sviranje. Da, tokom nastupa čovek može da se zagleda u neku od knjiga i da shvati da je okružen nečim značajnim…

- Da li prilagođavate vaš zvuk tom prostoru ili svirate kao bilo gde drugde?

Rekao bih da smo mi bend koji se trudi da prepozna okruženje, da prepoznamo njegova akustička svojstva pošto smo bend koji ima kompletnu sopstvenu opremu. Mi jesmo rok sastav, ali smo i kamerni sastav koji uživa da svira u drugačijim prostorima nego što je publika navikla. Pokušavamo da se ne borimo sa prostorom, već da mu izađemo u susret.

- Ja vas prepoznajem kao još uvek “analogni” bend. Ne mislim da niste moderni ali mi je vaš zvuk i vaš pristup instrumentima jednostavno retro i zbog toga mi se baš toliko i sviđate. Drugačiji ste. Da li je to namerno ili je jednostavno, tako ispalo?

Tako je jer za naše pojmove, to najbolje zvuči baš na taj način. Zato što je to neko zvučno bogatstvo koje je još uvek moguće dobiti na klasičnim električnim instrumentima. Čak i u okvirima “akademske” muzike se to radi na taj staromodan način i gomila kompozitora savremene klasične muzike radi na taj način kako se nekad radilo, komponovalo i snimalo. Suštinski se tu ništa nije menjalo par vekova što se tiče samih kompozicija i njihovih izvođenja. Upravo zbog toga ne vidim razlog zašto i rokenrol ne bi bio sviran na instrumentima koji se nisu menjali šest, sedam decenija. To je zvuk koji volimo i ne vidimo razlog da tu nešto komplikujemo. Meni se čini da taj zvuk ne stari.

- Imao sam pogrešan utisak da slabo svirate van Novog Sada. Gde ste još svirali? Znam da ste bili u Nišu, Užicu, Beogradu, na Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada…

Pomenuo bih još Zaječar, Suboticu više puta… Prošle zime smo se baš naputovali. Bilo je dosta koncerata. Moram da priznam da ovaj bend ima jedan gastro ritual pre svakog nastupa u svakom gradu. Obožavamo da probamo tamošnje specijalitete, da svako mesto u kojem gostujemo ispitamo gastronomski. Pogotovo smo se pozitivno iznenadili u južnim delovima naše zemlje.

- Hej, jeste li svirali sa Slim Cessna Auto Club? Nisam ispratio, izvinjavam se. Nekako mi je promaklo. Nije to nešto baš ni marketinški ispraćeno. Kako je bilo? Mislim da ste baš pravi bend za podršku njima, što se tiče senzibiliteta.

Da, da, svirali smo. Moram da priznam da što se tiče opšteg marketinga da smo debelo zakazali, ali se trudimo da to ispravimo. Dugo smo imali neki otpor prema društvenim mrežama, ali na kraju smo morali da priznamo da neki klasični načini promocije više nisu živi. Ja lično nisam prisutan ni u kom obliku na internetu, ali to ne znači da Gerecki neće značajno promeniti taj status. Uostalom, zato su tu sad Lea i Bojan koji su u tome zbilja dobri. I radujem se tome jer ja niti imam vremena niti afiniteta za to.

- Ja sam zaista vaš fan. I to smo već prošli put utvrdili. Bili ste prvi na domaćoj listi albuma 2021. godine na Dotkomu. To je portal koji ja uređujem. Cenim to što ste svoji i originalni, jer ama niko, bar ja ne znam ne svira to što vi svirate. Ima nekih bendova za koje bih rekao da ste malo slični, možda subotički Wooden Ambulance, ali su oni pre americana style. Koga biste vi možda pomenuli kao bend koji donekle sliči Gereckom?

Postoje bendovi koji mi se dopadaju zaista, ali da je neko po zvuku baš sličan Gereckom, to ne znam. Iskreno, nisam se ni bavio time. Mogu reći da mi se dopadaju Slonz iz Šapca. To su mladi momci koji postoje 6-7 godina (evo sad će 9, prim. red). Naravno, jako mi se dopadaju nastupi Nikole Vranjkovića. To je zaista jedan izuzetan nivo. Duboko sam pod utiskom svaki put kada ga gledam. Ima još par bendova koje treba čuti, sada zaista ne mogu da se setim nijednog, ali mislim da kvalitet naše scene uopšte nije tako loš.

- Kad će album? Koliko ste blizu završetka druge, svi kažu najbitnije ploče u karijeri benda.

Načelno, mislim da već imamo više novih pesama nego što će stati na novi album. Zagovornik sam toga da rok albumi ne traba da traju predugo. Još uvek ih posmatram kao da imaju A i B stranu. Postoji neki optimum koliko album treba da traje da bi to zvučalo dobro zbog nekih ograničenja u vinil masteringu. Ne više od četrdesetak minuta. Dakle, definitivno imamo više pesama nego što će statin a sledeći album. Jedan singl smo uradili prošle godine. To je pesma “That There Ever Will Be”. Uradili smo je za jedan dan s tim što smo imali i gostujuću pevačicu, Leu Blaško, glumicu koja odlično peva. Snimili smo i spot za taj singl i nekako je zaokružili. Uskoro ćemo izbaciti još jedan singl koji će najaviti novi album i ceo postupak snimanja nove ploče će biti posebno zabeležen.

- Znači, kad možemo da očekujemo nove stvari od Gereckog?

Singl za najkasnije mesec dana a i album će uskoro jer mi poprilično brzo snimamo. Ceo prvi album je urađen u roku od mesec dana. Aposlutno ceo proces. Mi kada snimamo zajedno odsviramo pesmu nekoliko puta. Složimo se koji je “take” najbolji. Nasnimimo još ako nešto treba, neki instrument i to je to. Nemat u nekih većih popravaka, editovanja… Cenimo takav pristup, “staru školu”.

- Čuo sam neke dve-tri nove pesme. Poprilično su spore. Hoće li biti i nekih za đuskanje, nekih treskavaca ili samo ovih “stiskavaca”?

Da, ima i bržih stvari. Sledeći singl će to pokazati.

- Imate li neki koncept novog albuma ili će on biti samo kolekcija novih pesama?

Postoji tematska povezanost u tekstovima. Kao što postoji i tematska povezanost na prvom albumu. Ima čak i nekih malih muzičkih tema koje se pojavljuju u više pesama. Nisu toliko očigledne ali pažljiv slušalac može da ih primeti.

- Pomenuo si vinil. Da li je to samo želja ili imate konkretan plan da izdate ploču.

Postoji velika verovatnoća da će novi album biti izdat na vinilu, no, treba još neko vreme da prođe. Ali, sigurno biće i ploča i ostalog mercha za prodaju na našim koncertima što do sada nije bio slučaj.

- Već znate da UnderGRAND radio ima i svoj label. Imamo dva izdanja. DJ SMUK i njegov mix “Psychedelic Anthems Of All Time” i “Novosadska Undergrand scena vol.1” Biće još nastavaka, naravno, pa vas sad pitam, pošto imate novih stvari, da li biste dali jednu pesmu za kompilaciju?

Mislim da možemo da se dogovorimo. Odgovor je DA.

- Naša je ideja da na tim kompilacijama skupimo sve aktuelne i aktivne novosadske bendove.

Nisam, iskreno, znao za to, ali mislim da je ideja sjajna i rado ćemo biti deo nje. Bilo bi nam zadovoljstvo da se nađemo na jednoj takvoj kompilaciji.

- Planovi za dalje? Naravno, album, svirke, šta još? Možda neko inostranstvo? Šta radi taj vaš novi menadžer?

Planiramo da nastupamo baš često u nekom narednom periodu tokom klupske sezone i na leto na otvorenom. Tu se planiraju neka iznenađenja, ali nećemo još da pričamo otvoreno o tome. Radi se na tome da izađemo i van granica Srbije. Mislim da postoje šanse. Radimo na tome.

- Za kraj, najavi ponovo taj predstojeći koncert.

Znači, petak, 19. Januar, 21:30. Novi Sad, knjižara “Bulevar Books”. Imaćemo i podršku. Gošću, kantautorku pod imenom Draga. Umetnica iz Beograda, zaista visokog kvaliteta. Imao sam prilike skoro da je čujem i ostao sam pod utiskom pa sam je pozvao da nam pomogne. Nadam se još nekom zajedničkom nastupu u budućnosti. Mislim da zaista treba da je čujete.

- Hvala na potrošenom vremenu. Vidimo se sledeći put kad izađe novi album, a naravno i na nekoj svirci…

Hvala i tebi na razgovoru.

intervju pripremio Zoran Popnovakov