Jubilarni, peti Lazarus fest održan je u subotu, 28. oktobra, u Domu kulture Lazarevo, nedaleko od Zrenjanina.  

Peto izdanje Lazarus festa predstavilo je neke od najreprezentativnijih underground sastava sa zavidnim stažom na sceni. U pitanju su sastavi koji su decenijama unazad zaslužni zato što srpski underground postoji i što je, pritom, i respektabilan u evropskom i svetskom „podzemlju“.

Nastupili su: The Stone, Nadimač, Vartra, Desolation, War Engine i Kobold.

„Peto okupljanje u Lazarevu je, dragi prijatelji, posebno zbog mnogo toga. Najvažnije je to što smo zajedno dogurali do prvog jubileja i petog rođendana festivala. U to ime, upriličili smo program kakav zaslužuje peto izdanje, kao i vi koji ste prethodnih godina podržavali i pohodili našu malu svetkovinu“, naveli su organizatori.

Ovogodišnji Lazarus fest, između ostalog, pokušao je da odgovori na pitanja da li tradicionalno nasleđe Balkana, u kombinaciji sa drugim nasleđima i alternativnim i modernim pravcima, može da postane relevantno u domaćim i svetskim okvirima. Traži i odgovore na pitanja da li mladost može da donese preko potrebnu svežinu žanrovima sa već dugom tradicijom. I konačno – da li zrenjaninska hardcore scena, koja je imala svoj momenat krajem devedesetih i početkom ovog veka, još uvek ima šta da ponudi.

Iz Lazareva se javlja naš Ilija Marjanović koji je zabeležio atmosferu. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Lazarus fest 2023 @ Lazarevo, 28.10.2023.