foto: Nikola Đorđević

Jedan od najvećih hitova legendarnog Električnog orgazma pesma „Seks, droga, nasilje i strah” objavljena je davne 1992. godine na albumu „Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horor rock” za izdavača „PGP-RTB”. Mrtvačka glava na omotu albuma, ali i sam naziv istog, jasna su aluzija na mračne 90-te godine na Balkanu.

„Sećam se kad je Čavketov mlađi brat Saša izašao iz zatvora da sam ga pitao ‘I šta ćeš sad, Sale, koji su ti planovi?’ On je samo kratko odgovorio: ‘Sex, droga, nasilje’. To je bilo polovinom osamdesetih al’ taj njegov odgovor, koji je bio poluzajebancija, ostao je negde u meni. Početkom devedesetih, kad je počeo rat, setio sam ga se i samo dodao reč strah na kraju. Bio je to idealan naziv da opišem kako je meni izgledao taj početak devedesetih - rat i užas u koje smo svi koji smo živeli u Jugoslaviji ulazili. Mislim da je ta pesma dosta dobar opis onoga što su mnogi tada osećali”, otkriva pevač, gitarista i frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile šta ga je inspirisalo da napiše ovu kultnu pesmu.

„Pre početka rata, mi smo bili jugoslovenski bend koji je svirao po celoj teritoriji bivše države, i sada odjednom više nismo mogli skoro nigde da idemo. Osećali smo se kao da smo se našli u nekom getu. Mogli smo da sviramo samo u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji i sećam se da smo tih godina (1992-1993) preživeli zahvaljujući turneji po Makedoniji gde smo odsvirali 10-ak koncerata. Osim po makedonskim gradovima, tada smo svirali i po selima, jer je u Srbiji bila velika inflacija, tako da smo na koncertima po makedonskim selima mogli da zaradimo više nego na koncertima u većim srpskim gradovima”, seća se Gile.

Akustičnu verziju pesme „Seks, droga, nasilje i strah” iste godine (1992) snimili su Gile (vokal, gitara), Cane (vokal) i Milan Mladenović (usna harmonika), za potrebe filma „Crni bombarder”.

„Ja jako volim tu pesmu jer je nastala u tom nekom sveopštem previranju i autentično prenela ono što sam tad osećao. To je jedna od pesama koje gotovo uvek sviramo na koncertima, a sviraćemo je i na koncertu u MTS dvorani u Beogradu 15. decembra”, zaključuje Gile.

Ulaznice za beogradski koncert su u prodaji na blagajni i sajtu MTS dvorane, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs.