Naš današnji gost Vojkan Trifunović je slobodno možemo reći i domaćin jer se na našim stranicama povremeno pojavljuje kao autor priloga ali i kao neko čije aktivnosti pratimo. No Vojkan je pre svega jedan od stubova domaće (pa i regionalne) hardkor pank scene. To slobodno možemo reći jer je zaista teško pobrojati sve ono u čemu je uzeo učešća tokom više od 20 godina aktivnog rada u regionalnoj andegraund zajednici. Kolektiv Pozitivna omladina, fanzini Ex-Yu Straight Edge Bulletin, OOTD; bendovi: OPD, No Choice, Katma, The Truth, Sedativ; knjiga Kraljevačka pank hronika (i još jedna o sastavu KBO! je u pripremi) - to name a few. Pa, malo li je? 

Galeb ga često spominje u svom podkastu pa je neko u komentarima i napisao "zovi Vojkana!" Ali dok se to ne desi Voja još jednom piše. O sebi ovoga puta. Potpuno zasluženo! Let's (stage)dive in.


Bendovi, muzičari i albumi


Ne računajući rani period detinjstva prve ozbiljnije korake ka slušanju muzike sam imao u višim razredima osnovne škole. Ja sam ona generacija koja je imala MTV na Trećem kanalu svakog jutra, pa sam gledao i slušao sve što je tamo išlo. Sve mi je pomalo bilo simpatično i mogao sam da uživam u različitim muzičkim pravcima, ali pojava Green Day-a i The Offspring-a je mene kao sedmaka/osmaka prosto oduvala. Nakon odgledanog „Basket Case“-a ništa više nije bilo isto. Vrlo brzo sam se povezao sa istomišljenicima iz okruženja i grada (u tom momentu sam živeo u Trsteniku), pa je krenula cirkulacija različite bučne muzike. Ubrzo sam se upoznao i sa DIY kulturom i raznim underground bendovima zahvaljujući pankerskoj ekipi iz Kraljeva, gde sam se ubrzo preselio. Preko radio emisije „Azimuth nokaut“ i Kontrapunkt distribucije sam spoznao jedan potpuno novi svet muzike, ideja i stavova, što je ostavilo dubok trag na mene i na moja razmišljanja. Zato bez ikakvog premišljanja na mene su najviše uticali Hoću?Neću!, zatim bendovi poput Minor Threat, Youth of Today i slični. Svakako da je postoji čitav niz drugih bendova i muzičkih pravaca (poput npr hiphopa) koji su me na ovaj ili onaj način inspirisali i uticali na mene, ali ovih nekoliko bendova su podigli osnove, a sve ostalo je samo nadgradnja.

Reditelji i filmovi 


Ne mogu za sebe reći da sam pasionirani filmovil tj. jedan od onih likova koji gutaju sve što im se ponudi i koji znaju trivije iz svakog filma (to uvek potražim šta piše na sajtu IMDB), ali volim da gledam filmove, najviše u bioskopu jer je to pravo mesto za gledanje (kad gledam kod kuće uglavnom zaspim nakon par minuta). Kad sam bio mlađan momak, mnogo više filmova sam gledao, valjda sam imao više strpljenja i slobodnog vremena, pa sam sredinom 90-ih godina prošlog veka opustošio lokalni video klub u više navrata. Zato su mi omiljeni filmovi iz tog perioda – Trainspotting, Reservoir dogs, Rambo 2, itd. Međutim, važno je da dodam da smatram da su filmovi (pa i serije) jako bitni za razvoj opšte kulture i svesti o različitim temama i da je poželjno, čak i neophodno, pogledati makar one koji se smatraju kultnim.

Stripovi 


Odrastao sam na Zlatnoj seriji i Lunovom Magnus Stripu, uz poneki izlet u Alana Forda i Družinu od vešala. Tek ponekad bih pročitao nešto što nije bilo iz ovog korpusa i uglavnom su to bili stripovi uz Politikinog zabavnika. Kada su u pitanju omiljeni junaci ne znam da li bih mogao da izdvojim jednog jer su mi svi bili, podjednako, dragi. Za mene su stripovi bili (i ostali) jako bitan faktor odrastanja jer sam iz njih puno toga saznavao ne samo o istoriji, geografiji i sličnim stvarima, već su mi pomogli da se razvijem i kao osoba. Ta večita borba dobra i zla, pomoć slabijima i ugnjetavanima, drugarstvo i solidarnost i mnogo toga drugog, mi je pomoglo da steknem osnovna znanja o životu za koja sam bio zakinut, a nisam imao koga da pitam. Imao sam jednu kratku fazu kada sam prestao da čitam i skupljam stripove, ali sa pojavom Veselog četvrtka sam krenuo ponovo u tu avanturu. Naravno, zbog nedostatka novca ne mogu da ispratim sva njihova izdanja, ali trudim se da podržim koliko sam u mogućnosti. Uglavnom su to moji stari znalci Mister No, Teks i Marti Misterija. Međutim, otkrio sam i neke nove poput Dampyra, a poslednji strip junak koji me je oduševio je Napoleon. Ovo je moja topla preporuka za one koji još nisu pročitali nešto od njega, obratite pažnju!

Pisci i knjige


Volim knjige, i pasionirani sam čitač i skupljač. Uglavnom je u pitanju istorijska tematika pošto je to moja struka, ali ima tu i raznih drugih izdanja. One koje su posebno uticale na mene su (možda pomalo očekivano) Kataloniji u čast od Orvela, Majstor i Margarita od Bulgakova, Stranac od Kamija, Anarhizam i moral od Kropotkina, Država i sloboda od Bakunjina, itd.
Neki od novijih naslova koje sam u poslednje vreme pročitao je Travnička hronika od Ive Andrića, znam da je trebalo još ranije da je pročitam, ali sam ispravio tu nepravdu. Zatim tu je italijanski autor Lorenco Marone i nekoliko njegovih knjiga, sve preporuke za ovog pisca. Takođe, otkrio sam Danila Kiša, za velikim zakašnjenjem.

Događaji


Uspeo sam da pogledam neke od mojih heroja iz mladosti, poput benda Razlog za iz Zagreba, koji su početkom 2000-ih nastupali u Srbiji. Srećan sam jer sam uspeo da ih uhvatim pošto su se raspali i otišli u legendu. Takođe, gledao sam NOFX u Sofiji, jedan vrlo zabavan i znojav koncert. Definitivno, nastupi Iron Maiden-a su bili nešto nesvakidašnje, kao i Slayer-a na Exit festivalu (sa onim blatom i automobilom koji je uleteo u masu). Bilo je tu još koječega, poznatih i manje poznatih bendova, velikih arena i raznih rupa, ali ovo su neki od tih koncerata koji mi prvi padnu na pamet.
____
Pročitajte tekstove i ostalih učesnika rubrike "Kako sam postao..."