Ukleti zamak (franc. Le Manoir du diable) francuski je crno-beli nemi film iz 1896. godine, reditelja Žorža Melijesa. Smatra se prvim horor filmom u istoriji. Glavne uloge tumače Žehan D'alsi i Žil Ežen Legris. 

Film govori priču o susretanju sa đavolom u različitim formama. Pošto prikazuje transformaciju čoveka u slepog miša, film se smatra i prvim vampirskim filmom, koji je insipirisao brojne klasike kao što su Nosferatu – Simfonija užasa (1922) i Drakula (1931). Film je inovativan i po svojoj dužini trajanja, pošto je jedan od prvih koji traje duže od 3 minuta.

Sve do 1988. godine, film se smatra izgubljenim. Tada je pronađena poslednja kopija u Filmskoj arhivi Novog Zelanda. Godine 1897. snimljen je rimejk filma koji je takođe radio Žorž Melijes.

Iako se može smatrati horor filmom, sam film koristi brojne "trikove" pantomime i pokreta (obzirom da se radi o nemom filmu), sam film je napravljen sa ciljem da zabavi gledaoce a ne da ih uplaši.



Radnja

Film počinje prikazom velikog slepog miša koji uleće u srednjovekovni zamak. Slepi miš nastavlja da leti po prostoriji, dok se u jednom trenutku ne pretvori u đavola, Mefistofelesa. On stvara kazan i svog slugu, koji mu pomaže da prizove ženu iz kazana.

Kada u prostoriju stignu dva kavaljera, iznenada svi nestanu. Mefistofelesov sluga se zatim pojavljuje po različitim uglovima prostorije i vilama bode kavaljere po leđima. Jedan od njih se preplaši i ode, dok drugi ostaje. U trenutku kada pokuša da sedne na klupu, na njoj se stvori skelet. Uplašeni čovek vadi mač i pokušava da napadne skelet, kada se on pretvori u slepog miša, a zatim i u Mefistofelesa, koji priziva četiri ženske prikaze. One uspevaju da nadjačaju kavaljera, a dok se on oporavlja, pred njim se pojavljuje žena iz kazana. Iako je u početku očaran njenom lepotom, u trenutku kada joj poljubi ruku, Mefistofeles je pretvara u staricu, a nju ponovo u četiri prikaze.

Potom se drugi kavaljer vraća. Iako u početku izgleda hrabro, ponovo se uplaši i pobegne, ovog puta skočivši sa balkona. Nakon što prikaze nestanu, prvi čovek se suočava sa Mefistofelesom lično. Mefistofeles mu se polako približava, a čovek pronalazi veliki krst kojim otera đavola.