Povodom 30-godišnjice izdanja “Last Splash” iz 1993. godine, 22. septembra indie četvorka The Breeders objavljuje remaster verziju ovog legendarnog albuma kao “Last Splash 30th Anniversary” za matičnu kuću 4 AD. Ukupno 17 pesama je remasterovano sa originalnih analognih kaseta, medju kojima su i novo-otkrivene dve: objavljena “Go man Go” i “Divine Mascis”, (singl izlazi 20. septembra).

Tim povodom, samo na You Tube-u objavljen je video sa tekstom pesme “Drivin’ on 9”.



Daleke 2013. godine, The Breeders su obeležili 20. godišnjicu “Last Splash” reizdanjem “LSXX”. Pet godina kasnije, album je ponovo štampan na vinilu.

The Breeders
je osnovala Kim Deal tada basistkinja Pixies, sa gitariskinjom Tanya-om Donelly. Najranija inkarnacija The Breeders bila je “Surfer Rosa“ turneja Pixies, gde su bili predgrupa Throwing Muses, u kome je svirala Tanya. Kim je tokom te evropske turneje radila na materijalu koji će postati njihov prvi album “Pod”, objavljen 1990. godine za 4AD, diskografsku kuću i Pixies. Za tu priliku Deal poziva basistkinju Josephine Wiggs iz The Perfect Disaster da im se pridruži, a Steve Albini, producent i ‘Surfer Rosa” albuma predlaže bubnjara iz benda Slint, Britt-a Walford-a.

Album “Pod” nije dostigao veliku pažnju, ali jeste bio jedan od omiljenih albuma Kurt-a Cobain-a i kako je sam naznačio, bio je jedan od 50 albuma koji su uticali na zvuk Nirvane: „Glavni razlog zbog koga volim The Breeders je zbog njihovih pesama, zbog načina na koji su strukturisane, koji je potpuno jedinstven, veoma atmosferski. Voleo bih da je Kim bilo dozvoljeno da napiše još pesama za Pixies, jer je 'Gigantic' njihova najbolja pesma, a koju je napisala Kim.”

Pridrižuje im se sestra bliznakinja Kim, Kelley Deal, kao gitaristkinja.

Nakon EP-a “Safari” Tanya odlazi, kako bi se posvetila svom novom bendu Belly. Godine ‘93 izlazi “Last Splash” najznačajni album The Breeders, ne samo zbog svetskog priznanja, već i zbog komercijalnog uspeha. Najavni singl bila je legendarna pesma “Cannonball”, čije reči su poslužile za naslov albuma (Blown to hell, crash; I'm the last splash). Video spot je radial Kim Gordon zajedno sa Spike Jonze, a na SAD turneji predgrupa su - Nirvani.

Današnji članovi The Breeders su Kim Deal – vocal, ritam gitara, Josephine Wiggs – bas, vokal, Kelley Deal –gitara, vokal, Jim Macpherson – bubnjevi i perkusije a u nastavku poslušaćemo i singl sa početka priloga “Go man Go”, do sada neobjavljena.