A sada bih vam preporučio jedan bend zanimljivog imena koji je kao poručen za nadolazeću jesen i kraće i tmurnije dane. Bend se zove KITA, iz Finske je i relativno su novi na sceni. Imaju jedan EP iz 2021, „Ocean Of Acid“, koji im je kupio vreme da stasaju i naprave jedan sasvim solidan, čak bi rekao odličan album, „Tyhjiö“ ili po naški „Vakuum“. Kita na finskom jeziku, znači ogromna, ružna, zastrašujuća usta koja gutaju sve pred sobom.

Što se tiče muzičkog stila koji određuje ovaj finski bend tu nema previše mudrolija, doom i sludge uz začin mračnog post-metala. Momci iz benda su u jednom intervjuu rekli da se njihova umetnost koncentriše na negaciju života i da nas sve okružuje prazna, mračna praznina nepostojanja. Bend čine četiri momka, Jonne (gitara, vokal, efekti), Antti (gitara), Topi (bas) i Aatu (bubnjevi, perkusije).

„Kivi puhuu (The Stone Speaks)“ je prvo zagonetno i uznemirujuće upoznavanje sa albumom. Perkusije vas pomeraju iz mesta, a vokali su povremeno vrlo zastrašujući a povremeno i fascinantni. Muzika je primamljivo mutna. Usred pesme postoji dugačak, eksperimentalni pasaž u kojem se, ako niste pažljivi, možete izgubiti.

Naslovna „Tyhjio (The Void)” je dosta brža sa više naslaganih vokala. Ne toliko mračna kao uvodna ali i u njoj ima elemenata koji vas ne čine baš spokojnim. I ovde ima sporijih i mračnijih delova, ali takva je struktura gotovo svih pesama ovog albuma.

„Torajyva (The Ergot)” je poprilično drugačija. Prvo vas zavedu neobične i čak optimistične perskusije, pa se ubaci besni vokal, više pristajući hardcore i deathcore izražajima da bi vas dotukle melodične i gotovo true heavy gitare. Odličan odmor od tolikog mraka na ploči. 

„Karpassilmat (Fly Eyes)” je monstruozan ep od 9 minuta. I druge pesme su bile, na svoj način, ali ova daje osećaj – večne muke i enormne težine života. Koketiranje sa black metalom je nabacilo još jedan sloj kvaliteta na album i obezbedilo ocenu više kada se budu svodili utisci.
 
Album zatvara „Ataraksia“, poprilično psihodelična pesma prošarana prog elementima ali i dalje satkana od tuge, bola i praznine. Bas linija nalik na Tool, ženski vokali, klavir na kraju su šlag odgore na najbolju pesmu na albumu.
 
Dakle,... KITA je jedan veoma zanimljiv bend, ne bih mogao reći i originalan pošto ovakvih ekstremnih avangardnih bendova već ima tušta i tma, ali su svakako grupa vredna slušanja, pogotovo onima koji istražuju, traže novu muziku i uživaju u nesvakidišnjim i eksperimentalnim tonovima.
 
„Tyhjiö“ je izašao pre dvadesetak dana za hrvatsku izdavačku kuću No Profit Recordings. Možete ga naći na bandcamp stranici „No Profita“, a takođe posetite i FB stranicu benda da se informišete o daljim planovima grupe.

Zoran Popnovakov