Kraj leta gospodnjeg 2023. godine u Nišu, 23. septembar, obeležio je koncert jednog od srpskih rokenrol brendova, beogradskog Električnog Orgazma.

Bend postoji 43 godine, a ovom prilikom su nas posetili kako bi obeležili 40 godina od albuma obrada Les Chansons Populaires. To izdanje možda nije krunski važan momenat u njihovoj diskografiji, ali predstavlja krajnje zanimljiv iskorak od onoga što su do tada uradili, a posebno od onoga šta će tek praviti nakon te ploče. Pa, ipak, ako bismo ušli detaljnije u izbor pesama koje su obradili, a koje dolaze od uglavnom klasičnih rok grupa, uopšte ne iznenađuje dalji tok razvoja benda u žanrovskom smislu.

foto: Nikola Đorđević, kompletnu galeriju pogledajte ovde
Koncert je otpočeo sa zanemarljivim kašnjenjem od nekih petnaestak minuta. Banovina - skoro dupke puna, ali taman dovoljno da se može nesmetano provlačiti kroz gužvu. Kao rođenog Nišliju i čestog koncertnog padobranca, imao sam utisak da je veliki broj posetilaca sinoć bio sa strane, iz drugih mesta ili gradova. Isto tako, osim jednog dela mlađe publike, uglavnom su dvorištem Univerziteta defilovali ljudi godinama bliži muzičarima.

Na repertoaru su se našle nekoliko numera sa LCP albuma, poput Locomotion, I'm waiting for my man, Metal guru. Prvu u nizu smo, nažalost, slušali sa "ničije zemlje", iz pokrivenog ulaza u Banovinu, jer je kiša naprosto morala da nam začini svirku. I to ona letnja, krupnih kapi, pa je svako pokušao da nađe zaklon od iste. Gile i ekipa nisu odustajali, nastavili su da sviraju, pa smo sa prvim naznakama da kiša staje zauzeli stare pozicije ispred bine. Vremenska nepogoda je ostavila traga sinoć, te izazvala par tehničkih problema i stajki, što je pružilo Orgazmu da neke taktove izvede "na suvo". To je čak bilo simpatično, svakako nesvakidašnje, pa smo samo uz ritam Pačetovog bubnja i pljeskanje rukama priveli kraju Bejbe, ti nisi tu. Neizostavni su bili klasici Ne postojim, Ja sam težak kao konj, Kapetan Esid, a našla se tu i Svečane bele košulje, koja već duže vreme unazad drži svoje mesto stabilno na repertoaru. Čuli smo i par komercijalnijih, kao što su Igra rock'n'roll cela Jugoslavija i Da si tako jaka, tako da je sinoć zaista bilo ponešto iz svih perioda grupe. Ljuba Đukić, vokalna omega grupe (+ klavijature), našao se pred mikrofonom na legendarnoj Nebo, ali i Konobaru i novijoj Nemaš nikom ništa da daš. 

Poslednjih godina, Orgazam kao da je doživeo neku novu mladost; konstantno su na putu, prisutni su koncertno, medijski i na festivalima, poput stare mode koja se ponovo vraća na tron aktuelnosti.

Nenad Cvetković Gile