Mislim da nema onog ko bar jednom u životu nije video debitantski album "Black Sabbath" istoimenog benda (svojevremeno je bio i deo moje male kolekcije ploča). Za obožavatelje horor žanra, dušu je dao da im se uzurpira mašta. Divne, jesenje, zemljane boje prirode koja polako tone u san i nešto što nikako ne pripada idiličnom okruženju - zlokobna silueta u crnom koju ćete pre sresti u snu, nego na javi i koja stoji podalje od tajanstvene, napuštene vodenice nešto je što ćete prepoznati na prvu, a da čak i ne slušate ovaj bend.


Vodenica koja je na omotu ploče - Mapledurham Watermill, nalazi se u Oxfordshireu i poznata je po svojoj rustičnoj lepoti. Osim što je ukrasila album, našla je mesto i u serijama "Midsomer Murders", "Inspector Morse", a više puta bila je lokacija dešavanja i u seriji "Taboo". Gradnja glavnog mlina počela je u 15. veku, a proširenja su se nastavila skoro do kraja 19. veka.

Fotografiju koja je ukrasila ploču benda "Black Sabbath" napravio je Keith McMillan (Keef). O identitetu žene u crnom više je počelo da se govori tek 2020. kada smo saznali da se radi o manekenki Louisi Livingstone. Louisi je rečeno da će je McMillan fotografisati baš na "crni šabat", a ona je, mnogo godina kasnije ispričala da je bilo jako hladno jer je ispod plašta bila potpuno naga:

"McMillan je tog jutra ustao oko 4 da bi napravio efekat izmaglice, bacajući suvi led u vodu. Kada to nije uspelo, upotrebio je mašinu za stvaranje dima". Prvobitnu ideju da se fotografiji doda malo erotskog šmeka, svi su odbacili jer su smatrali da ovako album izgleda zlokobnije i mračnije. I bili su u pravu.

Ideja o figuri u crnom koja izgleda kao da nešto čeka došla je od basiste Geezera Butlera.
U beleškama koje su se pojavile na bendovom live-albumu "Reunion" iz 1998. Butler je napisao da je odgajan kao katolik i jednako kako je verovao u Boga, verovao je i u đavola. Stalno je čitao časopis "Man, Myth and Magic", knjige Aleistera Crowleya i Dennisa Wheatleya ("The Devil Rides Out"). Ozzy mu je poklonio neku knjigu o magiji iz 16. veka koju je negde ukrao. Po njegovim rečima, knjigu je ubacio u orman, a kasnije, te noći, kad se probudio, pored njegove postelje, gde su mu bile noge, ugledao je tamnu senku.
 
Napisao je: "Bilo je to užasno prisustvo koje me je nasmrt preplašilo. Otrčao sam do ormana da bacim knjigu, ali je više nije bilo. Nakon toga sam odustao od svih tih stvari. Strašno me je uplašilo."

Album je, simbolično, izašao na "petak 13." - 13. februara 1970. a na njemu ste mogli poslušati pesme:
"Black Sabbath"
"The Wizard"
"Behind the Wall of Sleep"
"N.I.B."
"Evil Woman"
"Sleeping Village"
"Warning"
Tatjana Smiljanić