Koliko god godina da imate, ne postoji način da vas je fenomen Nindza kornjača zaobišao. Da vas probude u sred noći, znaćete kako se zovu glavni junaci i glavni negativci. Toliko su bile sveprisutne u našim životima, čak i da niste gledali, znaćete im imena. Izlazili su filmovi, predstave, beskrajne ture igračaka. Mislim da tokom detinjstva nisam znao nikoga ko je imao originalnu igračku. Sve su to bile yu kopije, ništa manje važne naravno. Jednom sam u nekoj prodavnici video njihov dirižabl kako visi s plafona. Roditelji su me slagali da se to ne može kupiti. Verovao sam u to do pre koju godinu kad sam saznao da je bio zapravo deo prodajnog asortimana. Kao i njihov kombi. Šta je bilo u onom famoznom novogodišnjem “I koferče I koferče” koferčetu ni dan danas ne znam. Znam samo da sam bez razmišljanja uzeo maleni hot wheels TMNT kombi čim sam ga video. Odlično će stajati na polici ispred Golcondinog “Poslednji Ronin” stripa. Pre ili posle gledanja ako niste do sad gledali OBAVEZNO pogledajte netflixovu epizodu serijala “The toys that made us (S03e01)” o tome kako su dva kreatora došla na ideju o mutiranim junacima stvorivši imperiju vrednu stotine miliona dolara.

Kad sam video najavu za novi dugometražni crtani Nindža kornjača bio sam više ravnodušan nego skeptičan. Kad sam video da je Seth Rogen upleten nestala je ravnodušnost ali se skepticizam pojačao. On ili napravi nešto presmešno ili bude komitragično. Više tragično. Onda je došao trejler na red. Mogu slobodno reći da sam se primio istog trenutka. Isključivo zbog izgleda. Kao da su povadili stranice iz stripa i stavili na platno u pokretne slike. Crtački su se baš potrudili i uložili dosta. Kad sam čuo da će Jackie Chan davati glas Splinteru oduševio sam se. Seth Rogen i John Cena kao Bebop i Rocksteady, fenomenalno. John Cena mi je veoma porastao u očima posle uloge u mini seriji “Peacemaker”. Zapravo mi je to jedina superherojska serija koja me je kupila u poslednjih par godina. Uloge kornjača su podeljene zapravo tinejdzerima. Ice Cube daje glas glavnom negativcu a čini mi se da je dosta uticao i na samu muzičku pozadinu filma, koja je isto upečatljiva i solidna. Moje oduševljenje je bilo kratkog veka jer sam skapirao da ću ipak gledati sinhronizovanu verziju zbog petogodišnjih blizanaca.

Ako ste kao dete gledali Nindza kornjače, ako ste se svadjali sa braćom oko toga koja ćete biti nindza kornjača, ubacivali pizzu u video rekorder ili kanalizaciju da ih nahranite, tešili druga jer ste ga pogodili šurikenom u oko, dužni ste tom detetu u sebi da pogledate ovaj crtani. Jedan predlog – nemojte ga čekati na torrentima. Povedite vaše dete, pozovite vaše nećake, pozovite vaše prijatelje sa decom i odvedite ih na jedno interesantno popodne. Posle projekcije idite na tu famoznu pizzu. Slobodno se prošetajte i do prodavnice igračaka. Serija igračaka koja prati film izgleda super. Bilo da su figure ili Rafaelovi trozubci koji se uvlače kad ubodete nekoga. Nećemo se lagati, svi vrlo dobro znamo kako se dečija ljubav kupuje. Ovakvo popodne vam pruža odličnu priliku da postanete nečiji omiljeni ujak ili tetka.

Ono najbitnije je kad izadjete iz bioskopa ako klinci ne počnu sami da skaču i da se lemaju sa zamišljenim protivnicima ili medjusobno, slobodno vi prvi skočite i uradite high kick sa nekim “hajaaa” uzvikom. Koliko god izblamirali vašu suprugu, deca moraju naučiti od nekog kako se igra.

PS. Dozvoljeno vam je samo jednom u toku tog dana da imitirate Kranga i njegovo “Šrederu, gde je moje telo” . Nema ni njega ni Šredera ni Tehnodroma u ovom delu pa klincima ništa neće biti jasno.
 
Igor Zdravković