Žanr: Horor/akcija
Režija: Riccardo Chemello
Uloge: Wade Briggs, Stuart Martin, Frida Gustavsson, David Morrissey
Scenario: Giovanni Masi, Alberto Ostini, Mauro Uzzeo

"Dampyr" je prvenac u Boneli filmskom univerzumu, baziran na istoimenom stripu Maura Bozelija i Mauricija Kolomba. Za režiju je zaduzen italijan Riccardo Chemello kome je ovo rediteljski debi. Film obradjuje prve dve epizode iz serijala. Priča prati dampira iz naslova Harlana Draku, koji je sin vampira i ljudske žene. Njegova krv ima moć da ubije vampire i gospodare noći koji su neka vrsta super vampira i jedini imaju moć da stvore nove vampire, imuni su na sunčevu svetlost i skoro su neuništivi. Iako je lik Harlana u stripu nacrtan po liku mladog Rejf Fajnsa, ovde ga glumi australijski glumac Wade Briggs koji odradjuje sasvim solidan posao i sličnost sa likom iz stripa je očigledna. Vampiricu Teslu koja je u stripu bazirana na škotskoj pevačici Eni Lenoks glumi švedska glumica Frida Gustavsson, dok Emila Kurjaka glumi Škot Stuart Martin koji je po meni i izneo film.

Priča se dešava tokom rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih. Vojna jedinica koju predvodi Kurjak ulazi u selo u kome niko nije ostao živ i leševi su svi bez i jedne kapi krvi. Oni ubrzo shvataju da imaju posla sa nečim natprirodnim i odlučuju da potraže pomoć dampira koji ni sam jos uvek nije svestan svojih moći i sam za sebe misli da je prevarant koji koristi sujeverje lokalnog stanovništva. Grupi se ubrzo pridružuje i prelepa vampirica Tesla i oni kreću da se sukobe sa gospodarom noći Gorkom koga glumi David Morrissey koji je horor fanovima poznat kao Guverner iz "The Walking Dead" serije.
Iako je ovo film B produkcije, specijalni efekti su dosta dobro odradjeni. Gluma je solidna i pre svega treba pozdraviti dinamiku izmedju Tesle i Kurjaka. Scenario je možda malo u drugom delu zbrzan, ali to se ne odražava na radnju i likove. Ipak je ovo origin story glavnog junaka.

Gledaoci sa ovih prostora će možda zameriti nedostatak bilo kakvih obeležja na vojnim uniformama, ali možda je tako i bolje i nije nešto što je bitno za zaplet filma. Film je sniman na prostoru Rumunije i oseća se taj duh balkanskih bespuća.

Sve u svemu, za rediteljski debi i za prvi film u novom Bonelijevom filmskom univerzumu nije loše. Možda sam pristrasan, jer sam obozavatelj izvornog materijala, ali meni se film svideo. Film nije bez mana, ali verujem da će ljubitelji stripa i fanovi vampirskih filmova uživati. Mozda fali malo više krvi i nasilja za vampirski film, ali i sam strip je dosta blag u odnosu na tematiku koju obradjuje. Ostaje nada da će nastavak biti još bolji i da će ostali Bonelijevi junaci dobiti još bolji tretman, naravno pre svega mislim na Dilana Doga, čija je serija još uvek u predprodukciji.

Vladimir Petrović