Engleski šugejz bend Slowdive je 20. juna objavio singl pod nazivom Kisses kojim su najavili izlazak petog studijskog albuma Everything Is Alive.

foto: Parri Thomas
Pesma Kisses se instrumentalno ne razlikuje radikalno od prethodnog zvuka benda na koji smo navikli. Još uvek je dominantan „osavremenjeni“ atmosferični gitarski zvuk sa mnoštvom pedala, ovog puta sa malo više elemenata sint-popa, dovoljno da mogu da prate trenutne trendove čiji su i sami jedni od osnivača ali i da zadrže svoj prepoznatljivi, osobeni zvuk. Međutim, tematiku teksta možemo da okarakterišemo kao optimističnu i romantičnu, kako nam i sam naziv kaže, što nije uvek bio slučaj. Vokalne dužnosti ovog puta su podelili Nil Halsted i Rejčel Gosvel koji su u prošlosti zaista bili u emotivnoj vezi.

Prema rečima Nila Halsteda, pesma je posvećena majci Rejčel Gosvel i ocu bubnjara Sajmona Skota koji su preminuli 2020. godine, i samim tim ne bi bilo umesno da muzika na novom albumu bude pesimistična i mračna.

Spot za singl nam prikazuju sedamnaestogodišnjeg Čarlija koji vozi na Vespi svoje sugrađane svih uzrasta kroz Napulj i uz prizore tih „običnih ljudi“, gradskih ulica, noćnog života i objekata, spot nam još više pojačava romantičnu atmosferičnost pesme.



Objavljivanje albuma Everything Is Alive je najavljeno za 1. septembar ove godine i sudeći po komentarima ostalih obožavaoca benda na internetu kada je singl Kisses u pitanju, ne možemo da dočekamo novu muziku nakon pet godina od objavljivanja albuma koji je poneo ime benda. Zakazana je i turneja kojom će da promovišu novi album, ali, nažalost, najavljeni su nastupi samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Barem za sada.
Ilija Najdanović