S jedne strane, razumem zašto je Tarantinu zatrebao i književni predložak nakon što je već svoju kvaziiskoriografsku bajku o kraju jedne holivudske ere pretočio u sjajan film – u romanu vrca od svega onoga što u film nije stalo, bezbrojnih referenci na glumce i reditelje toga doba, muziku, trendove, kaprice, aluzije, tračeve, govorkanja, insinuacije, često neuhvatljive amalgame od fikcije i relanosti, stvarnih i izmišljnih likova ili događaja, od toga ko su bili vodeći holivudski pijanci do toga ko je s kim imao aferu i kako su se kastovale uloge nekih kultnih filmova.

Tu je i predistorija glavnih likova – Rika Daltona i Klifa Buta koji dobijaju mnogo okrvljeniju i konkretniju karakternu konturu oko svojih osa sa osenčenijim epizodama koje su kroz film samo pretrčane, od toga kako je Klif, inače prekaljeni ratni veteran, zaista ubio svoju ženu harpunom raspolutivši je na pola do toga kako je Rik uvežbavao svoj tekst za pilot seriju koju snima preko telefona sa mladom 8-godišnjom glumicom Trudi ili kako je izgledala geneza kulta Čarlsa Mensona nastala iz njegove neuspešne muzičke karijere. 

Međutim, ispod naslaga sočnih slika jedne holivudske ere Tarantino rečima ne uspeva da dočara ono što je uspeo filmskim slikama, a to je jedan održiv narativ koji konsekventno, iz scene u scenu kulminira završetkom u kome Rik i Klif sprečavaju pogibiju Šeron Tejt od strane Mensonove bande, time napisavši alternativnu istoriju Holivuda. Umesto toga, taj događaj Tarantino smešta negde na pola romana u vidu nekog potpuno antiklimatičnog "flešforvarda", te na kraju i sama Šeron Tejt i njena nesrećna sudbina u romanu ne dobijaju onakav začudni i mistični oreol kakav imaju u filmu. Da ne spominjemo na primer i scenu na ranču koji posećuje Klif i koja je u filmu napeta koliko i neki horor film, a u romanu jedva da dobija kakvu fusnotu obične, jalove scene koja samo bolje oslikava kako je Mensonova banda živela u bedi i jadu manipulacije. 

Iako živ, vrcav i sočan, roman je samo neka vrsta priručnika filmu, pomoćno sredstvo puno dodatnih informacija koje u film nisu stale i prelele se preko ivice na hartiju. Film je ipak ostavio mnogo jači utisak.

Slobodan Novokmet