Iako sam Arnold ne vodi da ga zovu „self-made man“-om, jer su u njegovom razvoju učestvovali i drugi ljudi, prijatelji, porodica, ipak teško je poreći da je ono što je uradio potekvši iz malog mesta u Austriji pokraj Drugog svetskog rata, uz stroge i ne baš pune razumevanja roditelje, a to je globalni uspeh u tri potpuno različite sfere – sportu, glumi i politici nešto što je bez presedana u našoj kulturi i govori o osobi skoro nadljudske posvećenosti, determinacije vične samo ličnostima iz istorije koje su kretale vojskama na kontinente.

Netfliksov trodelni dokumentarac o tri Arnoldove karijere prilika je da ponajviše sam Arnold progovori o svom životu, prošlosti, odrastanju i sili koja ga je vuka put globane slave. Međutim, iako deluje isprva da je u pitanju jedan hvalisavi dokumentarac koji treba da pothrani mit o Arnoldu kao „larger than life“ personi, on ipak ogoljava i neke ružne i neprijatne stvari iz svog života, kao što je prevara koja mu je razorila brak, i koja ga sada stavlja u poziciju nekog pomalo istrošenog starca koji samuje na farmi i čisti drek za magarcima i konjima.

Iako je žnjeo uspehe na tri potpuno različita polja, dočekao ja da u dokumentarcu o njegovom životu ne progovori niko iz njegove familije i niko od petoro dece. Međutim, možda je to i cena koju mora da plati globalna slava, mikroskopska opservacija svakog životnog poteza od strane senzacionalizmu skolnih medija može dezavuisati i najpribraniju ličnost da skrene sa nekog ubeđenja ili pravičnog puta.

Arnold svakako ne taji svoje greške i ne beži od uloge onoga ko je razorio jednu porodičnu idilu, ali i dalje odaje utisak snažne i postojane ličnosti koja se kroz Holivud probijala koliko mišićima toliko i glavom, kao i jednim gotovo netipičnim osećajem za marketing i samopromociju koja je išla mnogo pre svog vremena i koja je i bez društvenih mreža uspela da zađe u svaki kutak planete.

Nama koji smo odrasli uz Arnoldove filmove svakako je najzanimljivija druga epizoda koja se bavi njegovim glumačkim radom gde ćemo otkriti mnoge pikanterije i pojedinosti o tome kako su snimani Konan ili Terminator. Naravno, pitanje je da li bi Arnold danas bio takva zvezda da nije bilo briljantnosti i Džona Milijusa i Džejmsa Kamerona, ali u simbiozi srećnih okolnosti koje su ga spojile sa pravim osobama za prave projekte došla je do izražaja i njegova harizma i način na koji je bez premca znao da ispuni ekran svojim prisustvom i energijom, a to je nešto što umogome prevazilazi samo mišiće i bicepse.

Takođe, koliko je za Arnoldov razvoj na ovom polju zaslužan i Stalone dokazuje i činjenica da je dobio nekoliko minuta u ovom dokumentarcu da ispripoveda hroniku njihovog rivalstva koje ih je obojicu guralo ka nekim danas poprilično mišićavim filmskim naslovima.

Slobodan Novokmet