Foto: Mike Hipple
Bez ikakvih najava, aprila prošle godine svet je saznao za novu supergrupu sačinjenu uglavnom od članova legendarnih bendova iz grandž ere.

Bivši basista Nirvane Krist Novoselić udružio se s bubnjarom Metom Kameronom koji je svirao u grupama Pearl Jam i Soundgarden i gitaristom Kimom Tajilom, takođe iz Soundgardena kako bi osnovali novi bend pod nazivom 3rd Secret. Njima trojici bendu se pridružio i gitarista Buba Dupre iz hardcore benda Void, kao i pevačice Džilijan Rej iz Novoselićeve grupe Giants in the Trees i Dženifer Džonson.

Bez ikakve pompe, bend je prošle godine izdao prvi, eponimni album sa 11 pesama samostalno, bez podrške diskografskih kuća. Na sličan način, ponovo bez medijske najave, društvenih mreža bend je izbacio svoj drugi album nakon objave singla “Ditch”, a u ponedeljak je za isti singl objavljen je zvanočni live video. Materijal novog albuma svi su članovi pisali zajednički, ali je gotovo svaka pesma pripisana različitoj kombinaciji članova 3rd Secreta.

I dok prvi album delimično ima veze sa zvukom kakav su Novoselić, Kameron i Tajil gajili u svojim matičnim bendovima, jer većina materijala je akustične prirode, a tamo gde ima rifa, upečatljive pevačice povlače priču u smeru žestokog, ali melodičnog i pomalo setnog alt-focka, rocka i grandža - na drugom albumu 3rd Secret smanjuje udeo folka, osim u numeri Reckless Room, i oživljavaju mnogo više alternativni rock i grunge zvuk.

Poslušajmo najavni singl.