PJ Harvey objavila je novu pesmu i spot „A Child’s Question, August“ koji je režirao Steve Gullick. Time najvljuje svoj deseti studijski album „I Inside the Old Year Dying“ koji dolazi nakon „The Hope Six Demolition Project“ iz 2016. Prošle godine je objavila i boxset kompilaciju, „B-Sides, Demos and Rarities".

PJ Harvey 1998. foto: Mika Väisänen
Novim singlom PJ Harvey se vraća na folk zvuk sa njenog albuma „Let England Shake“, sa lakim tempom, retkim instrumentima i njenim sopranom.

Priča „I Inside the Old Year Dying“ seže šest godina unatrag, do kraja turneje 2017. i toga kako se Harvey osećala neposredno nakon toga. Ono što je oštro osećala bilo je da je negde u beskrajnom ciklusu albuma i turneja izgubila vezu sa samom muzikom, što je bila spoznaja koja je za nju bila zabrinjavajuća.

Nove pesme, kaže Harvey, nude „prostor za odmor, utehu, melem – što je prikladno za vreme u kojem se nalazimo.“

„Mislim da je to album o potrazi, traženju intenziteta prve ljubavi i iznalasku smisla. Nije da mora da postoji poruka, ali osećaj koji dobijam od albuma je ljubav — naglašen je tugom i gubitkom, ali je pun ljubavi. Mislim da je to ono zbog čega pruža tako prijatan osećaj, otvoren“, rekla je Harvey u izjavi koju prenosi Rolling Stone.