Sleaford Mods nedavno je objavio svoj novi album „UK GRIM“ za izdavačku kuću Rough Trade Records. Poslednja tri albuma Sleaford Moda bila su svrstana u prvih deset na britanskoj top-listi, dok se njihov poslednji album “Spare Ribs” našao čak među prvih pet.

foto: Ewen Spence
Do sada najprijatnije izdanje dvojca iz Notingema, UK GRIM dvanaesti po redu album mudar je, ali hitan pogled na život, svakodnevnicu i surovu stvarnost našeg doba- i veoma prikladan za đuskanje. Vodeći singl i istoimena naslovna pesma 'UK GRIM' nastavlja neverovatnu sposobnost ovog benda da prozovu naše vreme gromkim gnevom, inovativnom elektronikom i vizuelnom umetnošću. Minimalni, ali impresivni ritmovi pesme dodaju fizičku snagu njihovom uvek pronicljivom pogledu na društvo. Ovo je muzika za telo i um.

Spot za ovu glavnu numeru, kojom je i krenula najava ov režirao je britanski umetnik kolaža i satiričar Christopher Spence, poznatiji kao Cold War Steve, koji je napravio seriju originalni, neobuzdanih, ali satiričnih umetničkih dela. Ovo je njegov debitantski muzički spot i debitantska animacija. Prethodno je ilustrovao naslovnicu za Time Magazine & The New Statesman.

Album „UK GRIM“ iskren je zvuk sadašnjice, ne samo u smislu ideja i problema na koje prizivaju snažne reči Džejsona Vilijamsona, već i zahvaljujući inovativnoj i impresivnoj produkciji Endrua Ferna. Na ovom izdanju par je sarađivao na pesmama sa kreativnim moćnicima Jane's Addiction, Perijem Farelom i Dejvom Navarom, ali i sa Florens Šo, izrazitim i vitalnim glasom benda Dry Cleaning.

Govoreći o silama koje su pokrenule poetski protest u srcu ove ploče, kao što su njihovi muzički preci poput The Clash ili The Jam, Sleaford Mods otkrivaju da je zgražavanje koje osećaju, pocrtano ljubavlju prema ljudima i mestima oko sebe, što čini 'UK GRIM' koliko proslavu pojedinaca i idealista, toliko i napad na vladajuće klase koje sa sve većim očajem slede svoje sebične ciljeve.

Ljut, ali vešt, inovativan, ali sa instinktivnom energijom koja neodoljivo pokreće tela i umove, „UK GRIM“ je eruditivna elektronska vizija koja se zaista bavi vremenima koja su bila sve samo ne „presedan“.