Svoju mini-turneju po Srbiji sastav Nest of Plagues iz Mađarske okončao je u zrenjaninskom klubu Mitraljez u subotu 18. marta. Turneju su započeli u subotičkom klubu Mladost 15. marta, potom su nastupili u Somboru u Dve krigle debele 16. marta, zatim u novosadskom klubu Dvorište 17. marta i konačno u pomenutom Mitraljezu, gde smo ih i uhvatili. Domaća podrška na celoj mini-turneji bio je zrenjaninski sastav Forgotten Scream. Zrenjaninski datum se, međutim, poklopio sa sada već tradicionalnim događajem u organizaciji sastava Forgotten Scream pod nazivom Breakdown Galore, te je line-up u tu svrhu pojačan i zrenjaninskim veteranima, sastavom Trash Union, i mladim beogradskim sastavom Ascend. Ovakav line-up stvorio je preduslove za sasvim pristojno ispunjen klub Mitraljez, domaćinski prijem gostiju iz Mađarske i vrhunsku žurku.

Nest of Plagues uživo u klubu Mitraljez
Događaj je otvorio sastav Ascend iz Beograda čiji članovi po stilu odevanja izgledaju kao da su iz različitih vremena i supkultura, a upravo tako i zvuče. U osnovi ovaj sastav isporučuje klasični i tradicionalni heavy metal sa power metal nabojem, ali su evidentni i moderniji i tvrđi uplivi koji donose svežinu i modernost celom pakovanju, dok lead gitarista, koji inače izgleda kao da je bukvalno ispao iz osamdesetih sa svojoj kovrdžavom dugom kosom i Deaf Leppard majicom, isporučuje solaže koje je zaista milina slušati, sa sve neizbežnim nostalgičarskim patosom.

Iskusni zrenjaninski hardcore / metal sastav Trash Union priredio je džentlmenski i nenamtljivo kratak set sastavljen od proverenih stvari i taman dovoljno podgrejao ambijent za goste iz Budimpešte, trudeći se pritom da ne zamori publiku previše.

Sastav Nest of Plagues promovisao je svoj drugi po redu album pod nazivom „To Kill a God“. Svojom energijom, harizmom, odličnom komunikacijom i iskrenošću kupili su zrenjaninsku publiku ne dozvoljavajući joj da predahne niti na tren. Njihova isporuka deathcore/metalcore/djent zvuka daleko je od konvencionalne, progresivna je taman dovoljno da bude i zabavna za slušanje, a upotreba elektronskih semplova otvorila je dodatnu dimenziju njihovom zvuku ka modernosti. Mogle su se da se kupe i njihove prelepo dizajnirane majice, diskovi, palice, trzalice, šta-sve-ne. Potpisnik ovih redova nije odeleo prelepom digipack disku.

Sastav Forgotten Scream je, podrazumeva se, ovde bio svoj na svome. Oni su slavili svoj jubilej od izlaska albuma prvenca, dobro se zabavljali na bini zajedno sa svojim najodanijim fanovima, koji su uz njih bili od početka, uz takođe proverene pesme sa oba do sada izdata albuma, od kojih su neke već postale himnične. No, mi smo prema našim sugrađanima uvek najkritičnije nastrojeni i non-stop ih teramo na korak više i dalje jer od njih očekujemo mnogo, pa tako i jedva čekamo novi materijal jer je kod starog već došlo do blagog zamora materijala, a pouzdano znamo da tu ima još mnogo prostora za napredak.

Bilo je zaista prijatno iskustvo biti deo ovog događaja, a istovremeno i ohrabrujuće iskustvo. Klub Mitraljez je, sada to definitivno mogu da kažem, stvorio jednu novu generaciju klinaca ovde u Zrenjaninu, klinaca-buntovnika, kreativnih klinaca, klinaca-fanatika u najpozitivnijem smislu koji tek treba da uspostave nekakvu novu scenu; i time sebe pozicionirao kao značajnu lokaciju na andergraund i alternativnoj mapi koju sve češće posećuju i inostrani bendovi na svojim turnejama, pa još ti koncerti zapravo budu i posećeni. Bile su potrebne godine za to, ali da se oseća ovde jedna nova energija, to ni najveći cinik više ne može da porekne.

Dopisnik iz Zrenjanina: Aleksandar Petrović