Uvek moćne i nezaboravne, priče Stivena Kinga vode nas na intrigantna i zastrašujuća mesta, pripovedajući o skrivenim silama koje nas proganjaju. Prikazujući Kingovo majstorstvo u punom sjaju, zbirka pripovetki “Ako krvari” pokazuje da su neke teme večne i implicira da se dobrota i prolazno iskustvo zadovoljstva mogu naći i na najstrašnijim mestima.


U naslovnoj priči, “Ako krvari”, Holi Gibni iz detektivske agencije Ko nađe – njegovo prati vesti o užasnoj eksploziji u školi i uočava nešto sumnjivo kod televizijskog reportera koji je prvi prispeo na mesto događaja, zbog čega odlučuje da na svom prvom samostalnom slučaju otkrije šta taj čovek skriva.

Pored ovog nastavka “Autsajdera” nalaze se još tri pripovetke: “Telefon gospodina Harigana”, “Čakov život” i “Pacov”.

“Telefon gospodina Harigana” predstavlja mladog Krejga, koji upoznaje džangrizavog poslovnog čoveka u penziji s čudesima pametnog telefona. Ova priča je prošle godine i ekranizovana. “Čakov život” je životna priča u tri čina – ispričana obrnutim redom – o čoveku čije se lice pojavljuje na bilbordu. “Pacov” nas upoznaje s piscem u stvaralačkoj krizi, koji se osamljuje u kolibi usred šuma severnog Mejna i sklapa sporazum koji će da mu promeni život.

Jedna od Kingovih velikih briga je zlo, a u zbirci “Ako krvari” ima ga dosta. Postoji i suprotnost zlu, koja se u piščevoj fikciji često manifestuje kao prijateljstvo, koje može biti i spasonosno.

– Ljudski mozak je konačan – ali um je beskonačan. Njegov kapacitet skladištenja je kolosalan. Kada neko umre, ceo svet propada, svet koji je ta osoba poznavala i u koji je verovala. Razmislite o tome. Milijarde ljudi na Zemlji, i svaka od tih milijardi sa svetom u sebi – izjavio je svojevremeno Stiven King.

U planu je TV adaptacija svih preostalih priča iz zbirke, koja će podsetiti čitaoce zašto je briljantni King i u petoj deceniji pisanja i objavljivanja – žanr za sebe.

Stiven King autor je više od šezdeset romana i više od dve stotine priča. Godine 2003. dobio je Nacionalnu književnu nagradu za izuzetan doprinos američkoj književnosti.