Nastasja Buđevac: Pravim kadrove kakve i sama volim da vidim u nečijem filmu | INTERVJUSviđa ti se? Javi ostalima!

Danas razgovaramo sa filmskom umetnicom Nastasjom Buđevac koja je za vrlo kratko vreme snimila dva video spota za Jesenji Orkestar, za pesme Ništa da ti dam i Izmeri me dobro i njima skrenula pažnju našoj redakciji. Nastasja živi i radi u Parizu, a pored spotova snima i kratke filmove, radi kao direktor fotografije i fotograf. Pričali smo o tome kako je dospela u prestonicu Francuske, estetici njenih video radova i iskustvima saradnje sa Jesenjim Orkestrom i Danielom Kovačem.

Radove Nastasje Buđevac možete da pogledate na njenom sajtu https://www.nastasjabudjevac.com/, kao i na Vimeo profilu https://vimeo.com/nastasjab.


Nastasja, ti dobar deo godine živiš i radiš u Parizu. Kako je došlo do toga?

U Parizu sam pre pet godina završila master studije. Nakon toga je tu zvanično i počeo moj profesionalni deo života. Radila sam u jednoj produkcijskoj kući kao art direktor, i tu sam se prvi put srela sa ljudima iz sveta filma. Tada sam počela da shvatam dinamiku i funkcionisanje ekipe u toj sferi. Posle tog iskustva sam bila pretežno u Beogradu, i tamo nastavila da radim u istom domenu, sa težnjom da počnem samostalno da se bavim filmom. U tom periodu sam imala više različitih saradnji kao rediteljka, i snimila sam nekoliko kratkometražnih filmova. U medjuvremenu sam prošla na konkursu za letnju školu dokumentarnog filma na fakultetu La Fémis u Parizu. Tom prilikom sam napisala i snimila jedan dokumentarac koji je prošlog septembra, u istom gradu, imao svoje prvo prikazivanje. I trenutno živim i radim u Parizu.

U tvojim dosadašnjim filmovima ti prikazuješ pre svega ljude i to iz velike blizine, sa dosta krupnih kadrova lica. Kako si došla do takve estetike?

Mislim da nemam konkretan odgovor na ovo pitanje. Oduvek sam volela krupne kadrove, posebno kada je u pitanju portret. Možda je na to uticala moja težnja ka jednostavnosti i manjem broju elemenata u jednoj slici/frejmu, a to mi krupni kadrovi omogućavaju. Pored toga, krupan kadar stvara osećaj tenzije, i daje direktniji, siroviji prikaz lika i emocije koju sam htela da dobijem u priči. Ustvari, ja pravim kadrove kakve i sama volim da vidim u nečijem filmu.Spotovi za pesme Ništa da ti dam i Izmeri me dobro se razlikuju po estetici i stepenu improvizacije, ali postoji i sličnost - imaju jednog glavnog junaka. Šta ti je bilo u fokusu prilikom snimanja ta dva spota?

Ta dva spota su nastala u potpuno drugačijim uslovima. Spot za pesmu Ništa da ti dam sam snimila telefonom, i ideja je bila da se uz jako malo elemanata - portret glavnog junaka i ulično osvetljenje - napravi ambijent koji odgovara melodiji i emociji pesme, uz nameru da ceo spot zadrži low-tech atmosferu i izgleda pomalo apsurdno. A ujedno se to slagalo i sa Kovačevom zamisli koju je inicijalno imao baš za tu pesmu. Sa druge strane, spot za pesmu Izmeri me dobro je sniman u Parizu, sa znatno složenijom opremom. Ovaj spot sam pisala sa idejom da fokus priče bude na unutrašnjem narativu glavnog lika, i zato sam i pravila dominantno krupne kadrove protagoniste. Ovde sam takodje pravila i brze smene scena i nagla pomeranja kamere. Oduvek sam volela taj efekat koji stvara utisak greške, a ne ciljano donesene odluke o kadriranju.

Ovaj projekat sam realizovala uz sjajnu ekipu filmskih stvaraoca. Snimatelj je Charles Kapandji, asistent kamere je Tony Trepon, asistentkinja režije je Anaïs Costet, a glavni lik priče je Victor Brunel.

Snimila si za kratko vreme dva video spota za Jesenji Orkestar. Kako izgleda saradnja sa Danielom Kovačem?

S obzirom da mi je senzibilitet Danielovih pesama odavno bio poznat, dijalog sa njim na temu ova dva spota je bio prirodan i zabavan. Posebno kada je reč o spotu Izmeri me dobro, imajući u vidu da mi je Daniel dao potpunu slobodu i poverenje. Priču i ideju samog spota je video tek nakon što sam uradila finalnu montažu. Mislim da će ovo biti možda i jedina takva saradnja, gde izvodjač daje poptuno poverenje reditelju. To mi je dalo prostora za autentičan i iskren izraz u radu. Ovakva komunikacija je nešto što se ne dešava često u ovom poslu, i zato ovaj projekat za mene ima poseban značaj.
 

Šta je sledeće vezano za tvoje filmove? Šta sledeće treba da ispratimo?

Dokumentarac koji sam snimila prošlog septembra u Parizu, premijerno će biti prikazan ovog marta u Nišu, mom rodnom gradu. Centralna tema filma je paralela izmedju romantizovanog života i realnosti. Osim toga, u najavi imam pisanje i režiranje jednog novog dugometražnog filma ovde u Francuskoj.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva