Iz današnje perspektive gledano, teško je objektivno proceniti značaj prvih srpskih televizijskih emisija koje su bile posvećene alternativnim tokovima u rokenrolu iz prostog razloga što je danas sama televizija (kao i radio pre nje) izgubila skoro svaku relevantnost, kako za celokupnu kulturu i umetnost - tako i za ljude koji ih danas prate. Recimo, sasvim je nezamislivo danas tražiti od bilo koga da se u određeno vreme, u tačan sat i minut, nacrta ispred svog televizora da bi pogledao neku emisiju ili video-klip o svojoj omiljenoj rock grupi. Dovoljno je par klikova i pred vama je SVE što ikada može da vas zanima. Teško je uspešno predočiti nekome mlađem, koliko je televizija nekada bila značajna, bitna.


Dakle istraživanja na ovom polju otežavaju činjenice da se u današnje vreme televizija veoma slabo gleda (naročito od strane mladih i te neke srednje generacije) kao i to što već duže vreme TV stanice koje su u ovoj oblasti načinile najveće pomake – radi se o Trećem kanalu, TV Politici i kanalu NS Plus - više bukvalno ni ne postoje. Ipak, makar iz razloga te neke istorijske perspektive i uz neizbežne megadoze nostalgije, rado se – naravno, radi se o nama iz srednje generacije i starijima - okrećemo ranim radovima srpskih televizijskih stanica na polju popularizacije alternativnih pravaca u rokenrol muzici.

Sve najrelevantnije emisije koje su do dan-danas ostale upamćene, vezane su zapravo za rane radove srpske televizije, za period prve polovine devedesetih i određene liberalizacije etra. Dakle za godine vezane za raspad socijalističke Jugoslavije i formiranje Savezne republike Jugoslavije, što je bio proces praćen ratovima, ekonomskim sankcijama i - što je za ovu priču možda i najbitnije - višegodišnjom izolacijom od svetskih kulturnih tokova. U fokusu ovog teksta su tri televizije koje su učinile najviše za afirmaciju alternativnog rokenrola u tadašnjoj Srbiji – Treći kanal i emisija Garažni geto, TV Politika i emisija Paket aranžman i NS Plus i emisije Top Plus i Hard Metal. Ove tri emisije su do danas ostale u sećanju ljudi koji prate alternativne tokove u rokenrolu uprkos tužnoj činjenici da se na internetu a naročito na YouTubeu ni dan-danas ne može naći dovoljno arhivskog materijala, ni za gledanje a kamo li analizu.

Braca Karaklajić
Garažni geto je TV emisija posvećena alternativnom rock zvuku koja je u etru bila relativno kratko – tek oko godinu dana - ali je eto ostala u sećanjima njenih poštovaoca do dan-danas (postoje i FB grupa i YouTube kanal). Njen autor je bio danas legendarni Braca Karaklajić a za mnoge danas kultne bendove alternativnog rocka - indie bendove, bendove tada popularnog college rocka, tadašnjeg post punka, jangle popa, shoegazea ... čuli smo po prvi put baš u ovoj emisiji, gledajući spotove na tada popularnom Trećem kanalu RTS-a (popularnije kao 3K). Inače, ako se sećate, u to isto vreme je na MTV-u išla emisija 120 Minutes i Garažni geto je bio neka vrsta domaćeg pandana svemu tome, naravno silom prilika, ova domaća emisija je išla uz taj neki lo-fi i underground šmek. Nažalost, Karaklajić je ubrzo napustio Srbiju i samim tim je ova emisija nestala sa etra, ali je eto ostala u našem sećanju do dan-danas. Sećamo je se i gradimo njen kult iako se danas na internetu ne može naći skoro ništa što bi koliko-toliko svedočilo o formatu, koncepciji, pa čak i kvalitetu ove emisije. Dakle, sve je ostalo na usmenom predanju, rečima i jednostavno ste morali biti tada tamo... Čak ni Treći kanal odavno ne postoji i ostaje vam samo da nam verujete.

Kiza Betmen
Paket aranžman je bila emisija koja je duže trajala - išla je tokom celih devedesetih, nedeljom popodne na kanalu TV Politika. Autor i voditelj je bio Zoran Lazarević, tada poznatiji kao Kiza Betmen. Ono po čemu pamtimo ovu emisiju je njena povezanost sa tadašnjom punk i hard core scenom i klubom KST. Sam Kiza Betmen je često išao sa bendovima na njihove nastupe po Srbiji, viđali smo ga na nastupima Goblina, Atheist Repa, često ispred bine, pored šanka, ... Dakle bio je to čovek neposredno vezan za celu tu scenu. U ovoj emisiji videli smo mnoge legendarne nastupe Goblina, Zvoncekove bilježnice, Atheist Rapa, Trule koalicije, Block Outa, Kristala, grupe KBO! ... Najčešće iz KST-a ali i nekig drugih – SKC, Akademija, ... Cela ta tadašnja – više ili manje punk rock - scena je bila i ostala kičma srpskog rock and rolla devedesetih. Paket aranžman je bio veoma zanimljiv i veoma gledan možda baš zato što je išao baš u terminu kada su se budili njegovi gledaoci – nedeljom popodne! Krmeljivi i mamurni od subotnjeg izlaska, gledali smo šta se sve dešavalo ovog ili minulog vikenda, šta ima novo od albuma, koji koncerti su najavljeni, šta je novo na sceni...

Konstantin Polzović
Emisije Top Plus i Hard Metal (ostaje pitanje, da li je emisija Hard Metal bila zapravo samo petnaestominutni-polusatni segment emisije Top Plus jer je po pravilu jedna išla posle druge) su išle na televizijskom kanalu NS Plus koji je postojao u sklopu sistema RTV Novi Sad. Emisiju Top Plus je vodio Obrad Boba Škrbić i ova je pratila srpsku (donekle regionalnu) rock and roll scenu a emisiju Hard Metal je vodio Konstantin Polzović i ova je predstavljala najnovija izdanja u tada veoma popularnom heavy (thrash i death) metalu. Inače Boba Škrbić je takoreći ceo svoj život posvetio popularizaciji rokenrola, osim što je radio na televiziji, bio je i organizator u to vreme najvećeg muzičkog festivala – Koncerta godine - dvodnevne manifestacije koja se održavala u decembru svake godine i koja je u celosti bila posvećena domaćim i regionalnim muzičkim grupama. Konstantin Polzović je sa druge strane (zajedno sa svojim bratom) bio najpoznatiji kao vlasnik firme Explosive Records kroz koju je zaista puno uradio na popularizaciji heavy metala u vreme skoro potpune izolacije našeg društva i opšte besparice koja je vladala u državi.

Kao i uvek, i tada je muzičkih časopisa bilo veoma malo, tek jedan-dva koji su izlazili sa dugim vremenskim razmacima i koji ni iz daleka nisu uspevali da pokriju sve što se - u tada siromašnoj i izolovanoj - Srbiji dešavalo a kamo li na svetskoj sceni. Iako je fanzinaška scena tada bila prilično jaka, ipak nisu svi pratili fanzine, informacije o lokalnim scenama su dosta sporo i teško dopirale do mladih. I zato su sve ove televizijske emisije o kojima smo govorili do dan-danas ostale upamćene. Svaka za sebe je zaista puno uradila za popularizaciju i razvoj srpske rokenrol scene. Malo koja emisija je bila toliko u toku sa svetskim dešavanjima u alternativnom rocku koliko je to bila emisijia Garažni geto. Zaista teško da bismo imali kompletnu sliku o domaćoj sceni devedesetih da nije bilo emisije Top Plus i kompletnog pregleda najrelevantnijih bendova na tadašnjim Koncertima godine, teško da bi se srpska heavy metal scena razvijala da nije bilo braće Polzović, death metal grupe Bloodbath koju je jako gurala i ekipa oko emisije Hard Metal, teško da bismo (u to vreme, pre interneta) saznali za bendove iz Kragujevca, Subotice, Gornjeg Milanovca, Zrenjanina, Niša,... da nije bilo Kize Betmena koji je u okviru svoje emisije puštao i one najskrnavije snimke. Paket Aranžman je bila emisija u kojoj granica između undergrounda i mainstreama zapravo nikada nije ni postojala. Jer mnogi bendovi su se opasno približili mainstreamu upravo zahvaljujući tome što su postali popularni na tadašnjim srpskim TV emisijama... Sve u svemu, tih nekoliko TV emisija nas je u pravom smislu reči formiralo, obrazovalo.

Nikada sa više u istoriji neće tako sklopiti kockice da u jednom terminu svi sednemo ispred televizora da zajedno gledamo spot Zvoncekove bilježnice za pesmu A slanina slanina forever - spot koji ćemo kasnije da prepričavamo jer se nema gde pogledati ponovo, spot za pesmu koju ćemo nastaviti da pevušimo jer je nismo imali kako snimiti i sada čekamo dan kada će neko ići za Beograd da nam ispred SKC-a kupi kasetu sa albumom Mrzim svoju mesnu zajednicu ... Iako je baš tako bilo pre nekih 25 godina, danas nam sve to izgleda neverovatno, danas bend koji je nastao u ponedeljak svoj prvi spot može da postavi onlajn već u petak. Da ne pričamo o kasetama i putovanju desetinama ili stotinama kilometara radi njihove nabavke! Ipak, ono što danas više nemamo - a trebalo bi da nam to neko omogući - jeste taj neki kompletan ili bar celovitiji pregled svega što se na našoj rock and roll sceni dešava, jer više nemamo ni emisije ni ljude koji će vam u pola sata smestiti sve relevantno što se dešavalo u minulih nedelju ili mesec dana. A bez toga se svi veoma lako izgubimo u haosu „svega i svačega odjednom“ koji sada vlada na internetu. Ima i taj haos svojih prednosti ali taj haos traži znanje i veštinu da se odvoji žito od kukolja, a traži i neograničeno vreme koje zaista svi kolektivno imamo sve manje i manje...

Za kraj, možemo samo uputiti jedan apel, jednu molbu, svima koji imaju neke snimke gorenavedenih emisija, neka ih postave na YouTube, da ne ostane sve samo na našim usmenim predanjima.

Janko Takač